Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

IZM bijušajai valsts sekretārei Jarinovskai izmaksās 4500 eiro

© F64

Stājies spēkā spriedums, ar kuru daļēji apmierināta kādreizējās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāres Kristīnes Jarinovskas prasība par zaudējumu piedziņu saistībā ar savulaik pret viņu rosinātajām disciplinārlietām. Tiesa nolēma par labu prasītājai piedzīt vismaz 4500 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību saistībā ar IZM iesniegto kasācijas sūdzību. Līdz ar to stājas spēkā Administratīvās apgabaltiesas 2014.gada 19.maija spriedums.

Līdz ar šo spriedumu apgabaltiesa uzlika par pienākumu valstij atlīdzināt Jarinovskai personisko kaitējumu 3000 eiro apmērā, kā arī morālo kaitējumu 1500 eiro apmērā. Tāpat valstij uzlikts par pienākumu publiski atvainoties Jarinovskai.

Tāpat tiesa toreiz uzlika par pienākumu IZM mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izmaksāt Jarinovskai atlīdzību par kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu pildīšanu VSIA "Bulduru dārzkopības vidusskola", VSIA "Boblseja un kamaniņu trase "Sigulda"", VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"", VSIA "Rīgas pārtikas ražotāju vidusskola", VSIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un VSIA "Tenisa centrs "Lielupe"" par laiku no 2006.gada 28.augusta līdz 5.oktobrim, piemērojot inflācijas koeficientu attiecībā uz zaudējumu atlīdzināšanas dienu.

Kā uzsver pati Jarinovska, kompensācijai būs jābūt lielākai par 4500 eiro, jo spriedumā minētā atlīdzība par kapitāla daļu turētāja pienākumu pildīšanu ir vēl vismaz 1500 eiro mēnesī, kā rezultātā minimālā kompensācijas summa varētu būt vismaz 7000 eiro. "Turklāt jāņem vērā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālā apdrošināšana, tātad ierēdņi bezjēdzīgi tiesājoties būs izšķērdējuši stipri vairāk nekā 10 000 eiro. Šī nav pirmā tiesvedība, ko uzvarēju par IZM nelikumīgo rīcību, bet nebūs pēdējā - tiesā ir vēl vairākas, kur atlīdzība būs par atcelšanu no valsts sekretāra amata, maksājot par visiem astoņiem gadiem, kas būs reizes trīsdesmit lielāka," piebilda Jarinovska.

Jarinovska esot Ministru prezidentei nosūtījusi mierizlīguma priekšlikumu, kas paredz, ka valsts var nemaksāt finanšu kompensāciju esošajās un turpmākajās tiesvedībās, atjaunojot viņu Izglītības ministrijas valsts sekretāres amatā.

Apgabaltiesa izbeidza tiesvedību daļā par zaudējumu atlīdzināšanu, kas saistīti ar vadības līguma laušanu.

Šī lieta bija ierosināta saistībā ar atlīdzības apmēru, ko Jarinovska vēlas piedzīt no ministrijas saistībā ar nepamatoti ierosinātajām disciplinārlietām, ko 2006.gadā rosināja bijusī izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža (ZZS). Vēlāk par nelikumīgām tās atzina arī Valsts civildienesta pārvalde (VCP).

Kā aģentūrai LETA norādīja Jarinovska, tiesa taisījusi spriedumu, kas paredz ne vien kaitējuma atlīdzināšanu, personiskā un morālā kaitējuma atlīdzināšanu naudā, bet arī inflācijas koeficienta piemērošanu par laiku, kurā iestāde vēlējās tiesāties. "Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes inflācijas datiem par ministrijas tiesvedībā pavadīto laiku valsts budžetam jāmaksā teju par 40% lielāka mantiskā kaitējuma kompensācija, nekā tas būtu jādara bez tiesas, neveicot nelikumīgas darbības," pauda bijusī ierēdne. "Esmu apmierināta ar tiesas spriedumu, kas pierāda sabiedrībai - konkrētās ministrijas rīcība ir sistemātiski nelikumīga, nodarot arī kaitējumu nodokļu maksātāju interesēm, kam jāseko vainīgo saukšanai pie likumā paredzētās atbildības," uzsvēra Jarinovska.