Briest jauns trieciens nacionāļu bastionam

© scanpix

Koalīciju stūrējošajā Vienotībā nav vienprātības par to, vai vajag samazināt nekustamā īpašuma cenu, kuru samaksājot trešo valstu pilsoņi var iegūt termiņuzturēšanās atļauju. Tomēr, ņemot vērā pielaidīgo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) attieksmi pret šo iniciatīvu un Saskaņas pozīciju, nekustamā īpašuma cenas minimālais slieksnis, visticamāk, tiks samazināts, kas radīs vēl vienu plaisu koalīcijas partiju attiecībās.

Izmantojot ZZS panākto termiņa pagarināšanu priekšlikumu imigrācijas likuma grozījumiem iesniegšanai, divi Vienotības frakcijas deputāti ierosinājuši būtiski samazināt minimālo nekustamā īpašuma slieksni un diferencēt cenas arī atkarībā no tā, kur šis īpašums atrodas.

Ja šobrīd trešo valstu pilsoņi var pretendēt uz termiņuzturēšanās atļauju, iegādājoties īpašumu, kura vērtība nav mazāka par 250 tūkstošiem eiro, tad Viļņa Ķirša un Ineša Boķa priekšlikumi paredz noteikt, ka uz atļaujas saņemšanu var pretendēt persona, kurai Rīgā vai Jūrmalā pieder viens līdz trīs īpašumi, kuru vērtība nav mazāka par 180 tūkstošiem eiro.

Iecerēts arī noteikt, ka tautsaimnieciski veiksmīgākajos novados nekustamā īpašuma cenu slieksnis tiks samazināts līdz 90 tūkstošiem eiro, bet citur Latvijā pietiks iegādāties īpašumu vien par 50 tūkstošiem eiro.

Šādi priekšlikumi saniknojuši Nacionālās apvienības pārstāvjus, kas jau no sākta gala iebilduši par nekustamā īpašuma iztirgošanu trešo valstu pilsoņiem, jo īpaši tad, ja pircējs ir Krievijas pilsonis. Zināmā mērā viņus var saprast, jo šobrīd piedāvātā minimālā cena mazāk attīstītākajos reģionos ir par aptuveni 30 procentiem mazāka, nekā tā bija pirms universālā 250 tūkstošu sliekšņa ieviešanas.

Priekšlikumu autors V. Ķirsis savu ierosinājumu pret Nacionālās apvienības pārmetumiem par radītajiem draudiem valsts drošībai aizstāv, atgādinot – kopš šā gada sākuma Drošības policija ieguvusi papildu finansējumu, lai tā varētu skrupulozi izvērtēt katru uzturēšanās atļaujas pieprasītāju.

Viņš arī uzsver, ka jau iesniegtie priekšlikumi paredz valdībai deleģēt tiesības pārtraukt šo programmu vai ierobežot, ja par tādu nepieciešamību liecinās drošības iestāžu ziņojumi vai Ekonomikas ministrijas brīdinājums par nekustamā īpašuma tirgus pārkaršanu.

«Tie, kas iebrauc ar termiņuzturēšanās atļauju, iziet skrupulozu pārbaudi, turklāt viņiem katru gadu tā jāiztur atkārtoti. Nedomāju, ka cilvēks ar uzturēšanās atļauju būs vairāk bīstams nekā Šengenas vīzu ieguvis tūrists, kas šeit var uzturēties sešus mēnešus gadā,» piebilst deputāts. Viņš gan atzīst, ka Vienotības iekšienē par šo jautājumu vienota viedokļa nav.

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvis no Saeimas lielākās frakcijas Saskaņas Jānis Ādamsons nesaskata šajos priekšlikumos potenciālas problēmas. Gluži otrādi. Viņš uzskata, ka pašreiz spēkā esošais cenas minimums ir «izrauts no zila gaisa» un tas, iespējams, darīts, lai panāktu nekustamā īpašuma vērtības sarukšanu, kuru pēc tam izmantot savtīgās interesēs.

Zaļzemnieki, ņemot vērā aizsardzības ministra krēslā sēdošā partijas biedra pausto par draudiem valsts drošībai, ir uzmanīgāki, vērtējot šos priekšlikumus. Tomēr frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis saka: katrs priekšlikums tiks vērtēts atsevišķi. Viņš ir pārliecināts, ka priekšlikumu iesniedzējiem ir vērā ņemama argumentācija.

Svarīgākais