KNAB darba uzlabošanai nepieciešami likuma grozījumi

© KNAB

Lai uzlabotu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbu, nepieciešami likuma grozījumi, LNT raidījumā "900 sekundes" teica Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Viņa skaidroja, ka būtiski grozījumi nepieciešami Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kurā plānots noteikt KNAB pārraudzības tiesības un apjomu.

Nepieciešams noteikt Saeimas un Valdības lomu KNAB uzraudzībā, kā arī paredzēt, ka KNAB vadītājs reizi gadā sniedz parlamentam atsaiti par paveikto.

Nepieciešams arī izveidot neatkarīgu komisiju, kas izšķirīgos brīžos sniegs savu atzinumu. Šajā komisijā darbotos Valsts kancelejas, Ģenerālprokuratūras, Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja un Augstākās tiesas pārstāvji.

Dreimane cer, ka pārmaiņas saistībā ar situāciju KNAB varēs sagaidīt jau maijā.

Kā ziņots, Nevalstisko organizāciju (NVO), valsts pārvaldes un tiesībsargājošo iestāžu eksperti šodien diskutēs par KNAB neatkarības un atbildības stiprināšanu, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Diskusijas mērķis ir izvērtēt priekšlikumus KNAB turpmākajai darbībai, ko izstrādāja Iekšlietu ministrijas un Valsts kancelejas vadītās darba grupas. Tiks diskutēts arī par citiem ierosinājumiem KNAB institucionālā modeļa pilnveidošanai.

Dreimane iepriekš norādīja, ka KNAB pašreizējā regulējumā ir vērojamas nepilnības, kas būtu jānovērš, lai stiprinātu biroja darbību un nodrošinātu, ka tiek veiktas tā pamatfunkcijas - korupcijas novēršana un apkarošana.

Būtiska ir arī KNAB strukturālā un darbības autonomija, skaidrs iestādes darbības normatīvais regulējums un likumā noteikts pilnvaru apjoms, kā arī iestādes vadītāja iecelšanas amatā un atbrīvošanas no amata caurskatāmas procedūras līdzās efektīvai cilvēkresursu pārvaldībai un iekšējai kontrolei iestādē.

Diskusija notiks Ministru kabineta ēkā, un to varēs vērot arī tiešraidē.

Svarīgākais