Prezidents pauž atbalstu nākamā gada budžeta projektam

© f64

Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru (V) un ministrijas valsts sekretāri Baibu Bāni paudis atbalstu nākamā gada budžeta projektam un tā tālākai virzībai Saeimā.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā, Bērziņš tikšanās laikā ar Reiru un Bāni pārrunājis 2015.gada budžeta projekta aktuālos jautājumus, kā arī budžeta ieņēmumu un izdevumu prognozes, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) un eirozonas attīstību, kā arī lielāko eksporta tirgu ietekmi uz Latvijā ražotās produkcijas noietu.

Tikšanās laikā ministrijas vadītāji informēja prezidentu, ka sagatavotais 2015.gada budžeta piedāvājums paredz strukturālo vispārējās valdības budžeta deficīta mērķi 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas nodrošinās pilnā apmērā ietvara likumā 2014.-2016.gadam papildu piešķirto finansējumu prioritātēm, tostarp būtisku pieaugumu sociālajā jomā, uzsākto demogrāfijas pasākumu turpināšanai, pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un citiem uzstādītajiem mērķiem. Tāpat budžeta projekts paredz izdevumus ES struktūrfondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības projektu finansēšanai, pensiju indeksācijas nodrošināšanai un aizsardzības funkciju nodrošināšanai atbilstoši Valsts aizsardzības finansēšanas likumam.

Sagatavotais budžeta projekta piedāvājums arī paredz nodrošināt stabilu un prognozējamu nodokļu politiku, neceļot likumdošanā noteiktās nodokļu likmes un nepalielinot nodokļu slogu pret IKP. Savukārt papildu ieņēmumus plānots iegūt no ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem, nodokļu administrēšanas uzlabošanas un efektivizēšanas pasākumiem, valsts kapitālsabiedrību dividenžu maksājumiem.

Kopumā finansējums, kas novirzīts valdības prioritātēm un neatliekamajiem pasākumiem 2015.gadam, sasniedz 180 miljonus eiro.

Savukārt finanšu ministrs tikšanās laikā atzinīgi novērtēja valdības līdzšinējās sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) budžeta izstrādāšanas gaitā un informēja, ka ministrija kopīgi ar LPS izstrādā jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, lai to ieviestu jau no 2016.gada 1.janvāra.

Prezidents atzinīgi novērtēja šo mērķi, kā arī to, ka ministrija turpina veikt sagatavošanas darbus, lai arī 2016.gadā turpinātu nevienlīdzības mazināšanas pasākumus, veicot tos ar iedzīvotāju ienākumu nodokļa neapliekamā minimuma piemērošanas kārtības izmaiņām.

Tāpat prezidents ļoti atzinīgi novērtēja Izglītības un zinātnes ministrijas darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas, lai to būtu iespējams piemērot jau no 2015.gada 1.septembra.

"Esmu guvis pārliecību, ka budžets ir sagatavots, pamatojoties uz reāliem un argumentētiem datiem un prognozēm. Atbalstu tā pieņemšanu," sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka galīgo lēmumu par nākamā gada valsts budžeta projektu valdība pieņems 8.decembrī, savukārt Saeimā budžeta projekts tiks iesniegts 10.decembrī.

Svarīgākais