Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Jaunais parlaments sāk iestrādāties

© NRA

Atraduši katrs savu vietu Saeimas plenārsēžu zālē, ievēlējuši Saeimas prezidiju, kā arī apstiprinājuši jaunās valdības pilnvaras, jaunievēlētās 12. Saeimas deputāti ir sākuši savu darba grupu izveidi un komisiju vadītāju ievēlēšanu.

Komisiju sastāva veidošana turpināsies vēl līdz nākamās nedēļas sākumam, taču vairākas būtiskas parlamentārās grupas pie saviem priekšsēdētājiem tikušas jau ceturtdien. Viena no parlamenta prestižākajām un ietekmīgākajām darba grupām ir Nacionālās drošības komisija, kuras vadība uzticēta līdzšinējai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai. Par komisijas priekšsēdētāja biedru tika ievēlēts kādreizējais žurnālists, raidījuma Degpunktā vadītājs Kārlis Seržants (ZZS), bet sekretāra pienākumus pildīs kādreizējais Tieslietu ministrijas Reliģisko lietu pārvaldes priekšnieks Ringolds Balodis.

Ietekmīga ir arī Saeimas Tautsaimniecības komisija, kura tradicionāli lemj par uzņēmējiem būtiskiem jautājumiem. Savulaik šo darba grupu ir vadījis gan pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan aizgājušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, gan arī kādreizējais Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs, par Vienotības pelēko kasieri dēvētais Dzintars Zaķis. Šīs komisijas vadība nodota bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa rokās.

Deputātu Ingmāru Līdaku (ZZS) parlamentārieši ievēlēja par komisijas vadītāja vietnieku, bet Edvardu Smiltēnu (Vienotība) par komisijas sekretāru. Tautsaimniecības komisijā strādās arī deputāts Dainis Liepiņš (LRA), Aivars Meija (NSL), Inesis Boķis (V), Dzintars Zaķis (V), Ilmārs Latkovskis (VLTB/LNNK), Artūrs Rubiks (S), Ivars Zariņš (S), Jānis Urbanovičs (S), Jānis Klaužs (ZZS) un Armands Krauze (ZZS).

Jāpiebilst, ka šodien uz pirmajām sēdēm sanāks Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisija. Darbam Publisko izdevumu komisijā ir pieteikusies bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba, kura vēlējusies uzņemties arī šīs grupas vadību. Skandalozais politiķis Arturs Kaimiņš, kurš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības, pieteicies darbam Saeimas Cilvēktiesību komisijā, kā arī Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā. Komisiju vadītāju ievēlēšana turpināsies arī nākamās nedēļas sākumā, kad pirmdien priekšsēdētājus izraudzīsies Ārlietu, Eiropas lietu, Izglītības, kā arī Pilsonības, Pieprasījumu un Mandātu komisija.