NATO aicina ievērot pamieru Donbasā

© Scanpix/Reuters

Jaunais NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs šodien atrodoties vizītē Polijā, paziņoja, ka ir nopietni nobažījies par pamiera neievērošanu Austrumukrainā, vēsta BBC News.

Stoltenbergs uzskata, ka Krievijai ir jāizmanto visa sava ietekme uz prokrieviskajiem separātistiem un jāaicina ievērot noslēgtais līgums par pamieru Donbasā.

Vienlaikus viņš norādīja, ka augstu novērtē ukrainas valdības centienus ievērot un nodrošināt noslēgto līgumu par pamieru, kā arī visu darīto konflikta noregulēšanā.

NATO ģenerālsekretārs arī uzsvēra, ka NATO aizsargās un apbruņos ikvienu dalībvalsti.

" Velsas samitā mēs pieņēmām ambiciozus lēmumus, un šie lēmumi ļaus saglabāt NATO spēku,” pauda Stoltenbergs.

Polija pirmdien aicinājusi NATO jauno ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu virzīt uz priekšu pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidošanu.

"Polija ir apņēmības pilna izveidot savu pretraķešu vairogu un pretgaisa aizsardzības sistēmu - tas ir svarīgi ne tikai Polijai," paziņoja Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

Stoltenbergs, kurš savā pirmajā vizītē ir ieradies Polijā, norādīja, ka Polija ir viena no galvenajām NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas dalībniecēm.

Polija pagājušajā gadā paziņoja, ka atvēlēs 33,6 miljardus eiro sava pretraķešu vairoga izveidošanai.

NATO nolēmusi izveidot ātrās reaģēšanas spēkus, kas vajadzības gadījumā varētu nekavējoties atbildēt uz drošības izaicinājumiem Eiropā. Šos spēkus varētu veidot vairāki tūkstoši karavīru un smagā bruņutehnika, kurai var sniegt atbalstu NATO dalībvalstu gaisa un jūras spēki, kā arī speciālo uzdevumu vienības.

Par Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi NATO dalībvalstis vienojās 2010.gadā. Paredzēts, ka projekts tika pabeigts 2020.gadā un būtiski sistēmas elementi bāzēsies Polijā un Rumānijā.

Politika

Krievijas pret Ukrainu sāktajam karam nepieciešams taisnīgs un ilgstošs risinājums, taču tas būs atkarīgs no Rietumu demokrātiskās pasaules atbalsta Ukrainai, piedaloties drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference", uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).