Kanādas parlaments lems par atbalstu uzlidojumiem Irākā

© Scanpix/Reuters

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers piektdien aicinājis parlamentu atbalstīt plānu par reaktīvo iznīcinātāju nosūtīšanu cīņai ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Irākā.

Likumdevēji pirmdien tiks aicināti balsot par pretterorisma operāciju, sacīja premjers.

Parlaments ir sašķelts jautājumā par pievienošanos ASV vadītajai koalīcijai cīņā pret "Islāma valsti", tomēr sagaidāms, ka Hārpera Konservatīvās partijas parlamentārais vairākums dos "zaļo gaismu" armijas iesaistīšanai cīņā pret džihādistiem.

Premjers parlamentam sacīja, ka uz konflikta reģionu tiks nosūtīti reaktīvie iznīcinātāji "CF-18" - to skaits pagaidām konkrēti nosaukts netiek - un degvielas uzpildes lidaparāts. Kanādas kara aviācija tiks izmantota uzbrukumos mērķiem Irākas teritorijā.

Vietējie mediji, atsaucoties uz anonīmiem avotiem armijā, vēsta, ka runa ir par pieciem iznīcinātājiem "CF-18".

Hārpers arī lūdzis palielināt Irākā izvietoto specvienību karavīru skaitu līdz 69. Šie karavīri sniegtu padomus drošības spēkiem, kas Irākas ziemeļos cīnās pret "Islāma valsti".

Atbilstoši Kanādas aizsardzības ministra Roba Niklsona teiktajam, šobrīd Irākā uzturas 26 Kanādas specvienību karavīri.

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar "Al Qaeda" saistītajiem grupējumiem.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina septembrī publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Svarīgākais