Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Priekšvēlēšanu kampaņas ieiet finiša taisnē

© NRA

Līdz 12. Saeimas vēlēšanām atlikušas piecas dienas, kas nozīmē, ka šī nedēļa paies saspringtā gaisotnē. Partijas ir iegājušas finiša taisnē, un tām atlicis pavisam maz laika, lai piesaistītu vēlētāju uzmanību. Turklāt pēdējā brīža likmes ir augstas, jo neizlēmušo balsotāju skaits joprojām ir milzīgs.

Socioloģiskās aptaujas liecina, ka nedēļu pirms vēlēšanām savu izvēli nav izdarījuši 16,5% respondentu, kamēr 14% balsstiesīgo vispār neplāno izmantot savas tiesības. Tādējādi apmēram 30% vēlētāju joprojām atrodas svārstīgā stāvoklī un ikvienai partijai ir iespējas pacīnīties par šā elektorāta simpātijām.

Vēlētājiem jābūt modriem

To, ka cīņa ir īpaši sīva tieši finiša taisnē, apliecina daudzie netīrās veļas mazgāšanas skandāli, kas pēdējās nedēļas laikā nonākuši publiskajā telpā. Gan politiķu savstarpēja apsaukāšanās, gan pikantu privātās dzīves ainiņu apspriešana, tāpat arī skandāli, kas raisās ap bankas Citadele pārdošanu un ap administratīvo resursu negodīgu izmantošanu, – tie ir tikai daži piemēri, kas liecina, ka neviena partija nav gatava padoties.

Tieši tādēļ vēlēšanu un priekšvēlēšanu laikā iedzīvotāji tiek aicināti informēt tiesībsargājošās iestādes par iespējamiem pārkāpumiem, zvanot pa Valsts policijas tālruni 110. Tikmēr par iespējamiem balsu pirkšanas mēģinājumiem vēlēšanu dienā būtu jāinformē Drošības policija pa tālruni 67208964 vai epastu dpdd@dp.gov.lv. Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, arī slēpto aģitāciju jāinformē KNAB, sūtot epastu pa@knab.gov.lv vai zvanot pa tālruni 80002070. Savukārt par novērotajiem aģitācijas pārkāpumiem 12. Saeimas vēlēšanu iecirkņos un 50 metrus no iecirkņa ieejas jāinformē attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Dienu pirms 12. Saeimas vēlēšanām, 3. oktobrī, un vēlēšanu dienā, 4. oktobrī, būs spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums. Tas nozīmē, ka šajās dienās būs aizliegts izvietot aģitācijas materiālus televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, publiskās vietās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai.

Durvis ver iecirkņi

Tikmēr vēlēšanu norises tehniskie procesi ir bezkaislīgi un iet savu gaitu. Šodien visā Latvijā durvis ver vēlēšanu iecirkņi, kas dažas stundas dienā darbosies dežūrrežīmā. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa Neatkarīgajai skaidro, ka iecirkņos vēl nevarēs balsot, taču varēs iepazīties ar partiju saraktiem, programmām un pieteikt balsošanu dzīvesvietā. Slimu, vecu vai kustības nespējīgu vēlētāju tuvinieki vai viņi paši aicināti aizpildīt īpašas anketas, lai balsošanas dienā varētu sagaidīt ciemos CVK pārstāvjus.

Savukārt, sākot ar 1. oktobri, trīs dienas vēlēšanu iecirkņos pirmo reizi Latvijas vēsturē būs iespēja nodot savu balsi glabāšanā. K. Bērziņa atgādina, ka šo iespēju varēs izmantot vēlētāji, kas 4. oktobrī atradīsies īpaši tālās un eksotiskās valstīs, kurās nebūs izveidoti iecirkņi, kā arī tie cilvēki, kuri vēlēšanu dienā atradīsies darba dežūrās vai veiks citus neatliekamus pienākumus.

Tikmēr vēlētājiem, kuri 12. Saeimas vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs, ir divas iespējas, kā iedalīties vēlēšanās: vai nu balsot kādā no 99 ārvalstīs izvietotajiem iecirkņiem, vai balsot pa pastu. Pasta balsošanai gan bija jāreģistrējas iepriekš – līdz 2014. gada 12. septembrim.

Nesteidzas izņemt apliecības

Šī Saeimas vēlēšanu reize ir atšķirīga arī ar haosu, kas radies identifikācijas karšu jeb ID karšu turētājiem. Lai gan valsts solīja, ka šis dokuments ne ar ko nebūs sliktāks par ierasto pasi, tomēr tagad ir izrādījies, ka cilvēki, kuriem ir tikai ID kartes, nevar piedalīties vēlēšanās un viņiem ir jāizņem īpašas vēlētāju apliecības.