Jaceņuks: Putins grib likvidēt Ukrainu kā neatkarīgu valsti

© Scanpix/AFP

Neskatoties uz panākto pamieru, Krievijas prezidents Vladimirs Putins grib likvidēt Ukrainu kā neatkarīgu valsti, sestdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, vēsta BBC News.

"Es esmu par sarunām kurās piedalās Ukraina, Krievija, Eiropas Savienība un ASV. Mēs neesam tik stipri, lai sarunas notiktu tikai divpusējā līmenī. Krievija mūs apspēlēs. Putins vēlas, lai parādās iesaldēts konflikts. Viņa mērķis nav paņemt tikai Luhansku un Doņecku," konferencē Kijevā paziņoja Jaceņuks. "Viņa mērķis ir visa Ukraina, (..) viņš grib likvidēt Ukrainu kā neatkarīgu valsti."

Premjers 5.septembrī Minskā panākto vienošanos par pamieru raksturoja kā "tikai pirmo soli slaktiņa izbeigšanai".

"Ukraina īstermiņā nekļūs par NATO dalībvalsti, taču alianse ir vienīgā iespēja aizsargāt Ukrainas valstiskumu," uzsvēra Jaceņuks.

Vienlaikus Jaceņuks arī norāda, ka divpusējās sarunas ar Krieviju nebūs efektīvas konflikta atrisināšanai Donbasā.

"Putins nespēj pārdzīvot, ka UKraina kļūs par lielas Eiropas ģimenes sastāvdaļu, viņš grib atjaunot Padomju Savienību. Pirmais mērķa īstenošanas etaps bija Krima, otrs iesaldēta konflikta radīšana Donbasā, bet trešais  koridors caur Odesu uz Piedņestru.

Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvji pirms nedēļas Minskā parakstīja vienošanos par pamieru, kas joprojām ir spēkā, lai gan sporādiskas sadursmes vēl arvien turpinās.

Politika

Krievijas pret Ukrainu sāktajam karam nepieciešams taisnīgs un ilgstošs risinājums, taču tas būs atkarīgs no Rietumu demokrātiskās pasaules atbalsta Ukrainai, piedaloties drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference", uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Svarīgākais