ASV analītiķis aizstāv Ušakovu

© F64

ASV analītiķis Kevins M.F. Plats publicējis rakstu, kurā aizstāv Rīgas mēra Nila Ušakova izteikumus Maskavā, par to, ka "labākais, kas vispār šobrīd var būt, tas ir prezidents Putins". Jāpiezīmē, ka šis mēra citāts sabiedrībā kopumā tika vērtēts pretrunīgi.

Lūk, pāris citāti no analītiķa Kevina m.f. Plata raksta:

"Latvijas galvaspilsētas Rīgas mērs Nils Ušakovs vakar Maskavā paziņoja, ka Latvijai „vislabākais, kas pašlaik var būt, ir prezidents Vladimirs Putins”. Ušakovs, ievērojams krievu tautības politiķis un spēcīgās Latvijas centriskās partijas „Saskaņas centrs” līderis, izteica šo pārsteidzošo piezīmi 4.septembra intervijā Interneta un kabeļtelevīzijas kanālam TV „Doždj”, kas ir palicis vienīgais neatkarīgais Krievijas televīzijas ziņu avots. Viņa klātbūtne Maskavā un viņa komentāri par Putinu ilustrē, cik ļoti daudzu latviešu viedokļi atšķiras no rietumu domāšanas par Krievijas un Rietumu attiecībām, - un cik sarežģītas šīs attiecības ir kļuvušas valstīs, kas robežojas ar Krievijas Federāciju. Rietumu līderiem ir jāatzīst, ka ne tikai Ukrainā "krievu pasaule" ir izpletusies ārpus Krievijas robežām. Jebkuri "jaunā aukstā kara" riski destabilizē Baltiju - un pašu Eiropu."

"Ušakova apgalvojums pēc būtības nebija "pro-Putinisks”. Pēc viņa Krievijas prezidenta novērtējuma, kas, šķiet, pārsteidza liberāli domājošos TV „Doždj” raidījuma vadītājus, mērs paskaidroja, ko viņš domāja ar šo tekstu , norādot, ka Putina un viņa partijas „Vienotā Krievija” alternatīvas ir daudz sliktākas. Otrā un trešā populārākā partija Krievijā ir Komunistiskā partija un Vladimira Žirinovska radikāli ksenofobiskā tā sauktā Liberāldemokrātiskā partija -, salīdzinot ar tām, Ušakovs sacīja, Putins kaimiņvalstīm nozīmē "stabilitāti."

"Jau iepriekš intervijā Ušakovs skaidri norādīja, ka viņš atbalsta Eiropas nosodījumu Krievijas darbībām Ukrainā. Taču viņa nostāja attiecībā uz Krieviju ir atturīgāka kā vairākumam rietumu politiķu."

"26% Latvijas iedzīvotāju ir etniskie krievi, daudzi no kuriem vai nu ar ģimeniskām vai ekonomiskām saitēm ir sasaistīti ar Krievijas Federāciju. Apmēram 10% iedzīvotāju ir krieviski runājoši citu etnisko grupu pārstāvji, tajā skaitā arī ukraiņi. Kā vakar pausts NPR (Nationa Public Radio) reportāžā „Baltijas valstis cīnās ar Krievijas mediju uzbrukumu” (kurā patiesībā nebija intervēts neviens Baltijas etniskais krievs), valsts pārraudzītās radio stacijas un TV kanāli, un kabeļtelevīzijas Krievijas Federācijā ir ziņu pirmavots vairumam šo cilvēku."

"Lūkojoties šajā gaismā, Ušakova aicinājums pēc diplomātiska krīzes risinājuma ir divtik saprotams. Jebkurš „aukstais karš” atnesīs Latvijai ne tikai smagas ekonomiskās sekas, bet tas sadalīs Latvijas sabiedrību pretējās nometnēs, paaugstinot īsta etnisko grupu konflikta risku. Tas var novest pie sīkās, trauslās sabiedrības, kurā krievi un latvieši pratuši mierā sadzīvot plecu pie pleca, kopš izjukusi PSRS, sabrukuma. Līdzīgas atskaņas ir arī Igaunijā un pārējās Eiropas valstīs, kas robežojas ar Krieviju.

Rietumu politikas veidotāji var gan piekrist, gan nepiekrist Ušakovam par sankciju iedarbību vai diplomātijas nepieciešamību, bet viņiem jāņem vērā Ušakovs un tas nozīmīgais cilvēku skaits, kurus viņš pārstāv. Ja kritīs jaunais „dzelzs priekškars”, tas var sadalīt Eiropu."

Pilns autra raksts angļu valodā pieejams ŠEIT

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais