ES vēstnieki atkal apspriedīs Krievijai piemērojamās sankcijas

© Scanpix/AP

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki pirmdien sasaukuši tikšanos, lai vēlreiz apspriestu jauno sankciju piemērošanu Krievijai, ziņo diplomātiskie avoti.

ES dalībvalstīm šodien bija oficiāli jāapstiprina jaunās sankcijas, bet tas nav izdarīts, ziņo avoti.

Kāds ES diplomāts aģentūrai AFP atklāja, ka šovakar notiks vēl viena ES dalībvalstu vēstnieku tikšanās, jo iepriekšējā acīmredzot nav gūts nepieciešamais visu 28 dalībvalstu atbalsts.

Kad ES amatpersonas piektdien vienojās par jaunu sankciju paketi, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un Eiopadomes prezidents Hermans van Rompejs pieļāva iespēju, ka šīs sankcijas, pēc ieviešanas, var tikt ātri atceltas, ja Ukrainas austrumos tiks ievērots ugunspārtraukšanas režīms, sagatavojot augsni tālākiem miera centieniem.

Diplomātiskie avoti ziņo, ka nevienprātība bloka dalībvalstu vidū acīmredzot radusies šajā jautājumā un dažas dalībvalstis vēlas iekļaut dokumentu tekstā atrunu, kas ļautu sankcijas atcelt.

"Mēs meklējam formulu, kas ņem vērā notikumu attīstību uz vietas," atklāja kāds avots.

Avoti ES diplomātu aprindās iepriekš ziņoja, ka, domājams, tiks noteiktas stingrākas sankcijas pret Krievijas finanšu pakalpojumiem attiecībā uz naftas rūpniecības tehnoloģijām, bruņojumu un "dubultā pielietojuma" precēm, kas var tikt izmantotas kā militāriem, tā civiliem mērķiem.

"Melnajā sarakstā" tiks iekļauti vēl 20 Kremļa tuvākā loka cilvēki, arī aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, ziņoja avoti.

Politika

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi saskaņošanai valdībā grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju pirmo līmeni.

Svarīgākais