Nolaupītā Igaunijas KaPo darbinieka lieta joprojām bez panākumiem

© Scanpix/AP

Igaunijas un Krievijas robežsardzes tikšanās šodien,8. septembrī nav devusi nekādus rezultātus nolaupītā Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera lietā.

Pēc četru stundu garas sarunas abas puses tā aarī nav spējušas vienoties par pagājušajā piektdienā notikušo Igaunijas - Krievijas robežpārkāpumu un Kohvera nolaupīšanu.

Jāatgādina,ka pagājušajā piektdienā abu pušu pārstāvji jau parasktīja vienotu protokolu, no kura izriet, ka Igaunijas robeža tika pārkāpta no Krievijas puses un Kohvers aizturēts Igaunijas teritorijā un tad ar varu pārvests pāri robežai uz Krieviju.

Tagad robežsargi apstrīd iepriekš parakstīto protokolu. Un katra puse paliek savās pozīcijās.

Saskaņā ar Igaunijas puses versiju piektdien Igaunijas teritorijā pie Krievijas robežas bruņoti cilvēki nolaupījuši Drošības policijas darbinieku Kohveru, kurš tobrīd pildījis dienesta pienākumus, vācot informāciju "par pārrobežu korupciju plašākā nozīmē". Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta.

Savukārt Krievijas FDD paziņojis, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole "Taurus" ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī "materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs".

Tikmēr Krievijas aģentūra Interfakss norāda, ka arestētais Kohvers, kuru Krievijas FDD vaino spiegošanā, nelikumīgā robežas šķēršošanā un ieroču tirdzniecībā savu vainu neatzīst.

Tā kā Kohvers darbojies kopā ar līdzzinātājiem, tad šajā lietā gaidāmi jauni aresti, norāda Interfakss.

 Pirmdien notikušajā preses brīfingā Igaunijas Drošības policijas ģenerāldirektors direktors Arnolds Sinisalu apstiprināja, ka Kohveram Krievijas varasiestādes nodrošinājušas advokātu. Viņam veikta medicīniskā apskate, kas parādījusi, ka ar Kohvera veselību viss ir kārtībā.

Par Kohvera aizturēšanu Maskava Igauniju oficiāli informēja tikai pirmdien, lai gan saskaņā ar pašas Krievijas likumdošanu ārvalstnieka aizturēšanas gadījumā tas jāizdara 12 stundu laikā.

Arnolds Sinisalu arī pastāstīja, ka incidenta brīdī tuvumā atradušies Kohvera atbalsta spēki, kas fiksējuši notikušo, bet iejaukties bijis jau par vēlu.

Igaunijas robežsardzes un policijas vadītājs Elmārs Vahers savukārt izteicās, ka kopš Ukrainas krīzes sākuma attiecības starp Igaunijas un Krievijas robežsardzi ir tikai pasliktinājušās.

"Mēs pašlaik neesam ieinteresēti nemazākā situācijas saspīlējumā.Tieši tas un arī nolaupītā Kohvera aizstāvība ir tie iemesli, kāpēc nevaram sniegt plašāku informāciju par notikušo incidentu un tā detaļām,"uzsvēra Vahers.

"Ja pirms krīzes Krievijas puse vēl kādreiz bija ar mieru atzīt nelikumīgu robežas šķērsošanu no savas puses, tad tagad tā netiek atzīta nemaz," izteicās Vahers.

Sinisalu pastāstīja, ka šorīt sazinājies ar Kohveram nozīmēto advokātu.

Kā ziņots, Igaunijas Drošības dienests piektdien pavēstīja, ka pie Krievijas robežas Igaunijas teritorijā bruņoti cilvēki nolaupījuši Drošības policijas darbinieku, kurš tobrīd pildījis dienesta pienākumus, novēršot pārrobežu noziegumu. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole "Taurus" ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī "materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs".

Svarīgākais