Nolaupītais igauņu drošības policists nogādāts Maskavā

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, sarunā ar žurnālistiem norāda, ka Igaunija pašlaik cenšas panākt, lai nolaupītais KaPo darbinieks Kohvers varētu satikties ar Igaunijas konsulu Krievijā, lai uzzinātu kādos apstākļos viņš tiek aizturēts, vēsta Postimees.

"Pēc jaunākās mūsu rīcībā esošās informācijas Kohvers esot nogādāts Maskavas cietumā. Mēs darām visu, lai viņš pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties dzimtenē," skaidro Paets.

Igaunijas Iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs savukārt skaidro, ka informācija par notikušo pie Igaunijas robežas daļēji atšķiras. Ja Igaunijas puse norāda, ka Kohvers nav pārkāpis robežu, bet pārvests tai pāri ar varu, tad Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojusi, ka Kohvers pārkāpis robežu un bijis bruņots. 

Pēc Krievijas drošības dienesta teiktā Kohveram esot izņemta pistole Taurus ar patronām, 5000 eiro, speciālās ierīces slepenu audioierakstu veikšanai, kā arī materiāli, kam ir izlūkošanas uzdevuma raksturs.

Robežas pārkāpšanas fakts ir abpusēji parakstīts un tajā fiksēts, ka Igaunijas robeža sākumā pārkāpta no Krievijas puses un tad atkal Krievijas virzienā. Ministrs arī norāda, ka vairāki Krievijas pārstāvji piekrīt, ka Kohvers tomēr aizturēts Igaunijas pusē,  vienlaikus Paets arī norāda, ka nevar izskaidrot kādēļ Krievijas puse  šo faktu noliedz.

Jau ziņots, ka 5. septembra rītā ap plkst. 9.00 Igaunijā, netālu no Luhamā robežkontroles punkta nezināmi bruņoti cilvēki, kuri ieradušies no Krievijas teritorijas, sagūstījuši un aizveduši uz Krieviju Igaunijas Iekšējās drošības dienesta (KaPo) virsnieku. Tie, radījuši traucējumus radiosakariem un izmantojuši dūmu sveces.

Pret virsnieku, kurš pildījis savus dienesta pienākumus Igaunijas teritorijā, pielietots spēks, viņam draudēts ar ieročiem. Virsnieks pildījis pienākumus, novēršot pārrobežu pārkāpumus, vēsta Igaunijas puse.

"Tā ir taisnība, ka Kohveram bija dienesta ierocis , kas ir loģiski, jo viņš pildīja savu pienākumus. Taču šeit nebija ieroču tirdzniecība, kā apgalvo Krievijas puse. Jāteic, ka komentēt Krievijas drošības dienesta motīvus ir sarežģīti. Tākā KaPo darbinieks bija viens pats, bet Krievijas drošībnieku vairāk, tad Kohvers nelietoja ieroci, lai tas neradītu draudus dzīvībai. Krievijas robežsardze ietilpst FDD sastāvā un tā pakļauta tieši Krievijas prezidentam. Tas ļoti apgrūtina manu un Krievijas kolēģu komunikāciju," skaidro Igaunijas Iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs.

 Igaunijas drošības dienesta atvaļinātais ģenerālis Ants Lāneots uzskata, ka vispirms FDD darbinieki pievilinājuši Kohveru tuvāk Igaunijas robežai, lai tas tiktos it kā aģentu, pēc tam viņam uzbruka un ar varu nogādāja pāri robežai.

"Tas tika darīts divu iemeslu dēļ, vispirms Kohvers FDD bija kā dadzis acī, jo sen vāca informāciju, saistītu ar Krievijas kontrabandu un korupciju, otrkārt bija nepieciešams kompromitēt Igauniju. No visiem FDD apgalvojumiem notikušā sakarā izriet, ka tā bija iepriekš rūpīga sagatavota FDD specoperācija. Aģenta, kuru it kā gaidīja Kohvers vienkārši nebija. Bīstami ir tas, ka krievi sacer kādu leģendu, bet vēlāk no tās neatsakās. Igaunijas pusei līdz ar to būs ļoti grūti panākt Kohvera izdošanu," skaidro Lāneots.

"Bez tam Kohvera arests tiks izmantots kā propogandas kampaņa, lai pierādītu, ka Igaunija ir naidīga Krievijai. Vienlaikus šis notikums arī ir atbildes reakcija uz NATO lēmumu paaugstināt tās klātbūtni Baltijas reģionā," piebilda Lāneots.

Svarīgākais