NATO samitā paraksta protokolu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi

© Scanpix/AP

NATO samitā Velsā septiņu valstu pārstāvji vakar parakstīja nodomu protokolu par Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku (ARS) izveidi, ko veidos arī Dānija, Igaunija, Nīderlande, Norvēģija, Lietuva un Latvija, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Parakstot nodomu protokolu, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzsvēra, ka šī Lielbritānijas iniciatīva ir ieguldījums padziļinātai sabiedroto spēku sadarbībai un reaģēšanas spēju pilnveidošanai, gan nodrošinot ciešāku bruņoto spēku apmācību, gan arī pilnveidojot savstarpējo savietojamību.

"Šis būs jauns uzdevums Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Zemessardzei, lai pilnveidotu vienību kaujas spējas un nodrošinātu to turpmāku attīstību. Nenoliedzami ARS sniegs jaunas iespējas pilnveidot karavīru un zemessargu spējas reaģēt krīžu situācijās, piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās un attīstīt praktisko partnerību," norādīja aizsardzības ministrs.

Viņš uzsvēra ARS spēku nozīmi, lai turpmāk saglabātu bruņoto spēku profesionalitāti un gatavību arī pēc Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijas Afganistānā noslēguma. Tāpat Vējonis tāpat augstu novērtēja Lielbritānijas vadošo lomu šīs iniciatīvas sagatavošanā, norādot, ka ARS izveide ir loģisks turpinājums pozitīvai pieredzei, ko Latvija guvusi, veidojot kopīgu Eiropas Savienības Kaujas grupu.

Pēc nodomu protokola parakstīšanas notiks darbs pie saprašanās memoranda un citu iniciatīvas dokumentu izstrādes. Latvija iniciatīvu par Nacionālo bruņoto spēku dalību ARS Ministru kabinets apstiprināja šā gada 2.septembrī.

ARS ir Lielbritānijas iniciatīva, tās mērķis ir tuvāko gadu laikā izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu darboties dažādās operacionālās vidēs gan starptautiskajās operācijās, gan veikt kolektīvās aizsardzības uzdevumus. Šā gada janvārī Lielbritānija uzaicināja arī Latviju iesaistīties šajā iniciatīvā.

Kā ziņots, šodien un rīt, 5.septembrī, Velsā notiek NATO samits, kurā dominē jautājumi par krīzi Ukrainā, islāmistu ekstrēmistu radītajiem draudiem Tuvo Austrumu reģionam un NATO spēku izvešanu no Afganistānas.