Rīgā notiks Baltijas un Beniluksa valstu konsultācijas Eiropas jautājumos

© F64

Rīt, 5. septembrī, Rīgā notiks Baltijas un Beniluksa (Nīderlandes, Beļģijas un Luksemburgas) valstu Ārlietu ministriju Eiropas lietu direkciju konsultācijas par Eiropas Savienības jautājumiem.

Konsultācijas norisinās pēc Latvijas iniciatīvas, ņemot vērā gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē. Baltijas un Beniluksa valstu konsultācijas ir regulārs reģionālās sadarbības formāts kopš 2007. gada, kas sanāk ārlietu ministru un augstāko amatpersonu līmenī, pārrunājot aktuālus ārlietu, Eiropas Savienības jautājumus un kopējās sadarbības aspektus. Tā kā šobrīd Eiropas Savienībā ir sācies jauns ES likumdošanas cikls, paredzēts apspriest 2014. gada jūnija Eiropadomē apstiprinātās piecas Eiropas Savienības stratēģiskās prioritātes nākamajiem gadiem un Eiropas Savienības institucionālos jautājumus.

ES Stratēģiskās prioritātes turpmākajiem gadiem kalpo arī par ieguldījumu nākamās Eiropas Komisijas darba programmā. Būtiskākie stratēģiskie virzieni ir:

spēcīgāka ekonomika ar vairāk darbvietām, sabiedrība, kas visiem pilsoņiem dod iespējas un viņus aizsargā, droša nākotne enerģētikas un klimata jomā, uzticama pamatbrīvību telpa un

efektīva kopīga rīcība pasaulē.

Apstiprinātās Stratēģiskās prioritātes saskan ar Latvijas prezidentūras ES Padomē plāniem virzīt ES izaugsmi un konkurētspēju veicinošas iniciatīvas, tai skaitā pilnībā izmantojot Vienotā tirgus un Digitālā tirgus sniegtās iespējas ekonomikas attīstīšanai. Tāpat ES stratēģisko prioritāšu vidū ir arī citi Latvijas prezidentūrai būtiski jautājumi - ES loma starptautiskajā arēnā, tai skaitā ES Kaimiņu politika, enerģētikas drošība un klimata politika u. c.

Konsultāciju mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu par minētajiem jautājumiem un kolēģu pieredzi prezidentūrā ES Padomē. Konsultācijās piedalās pārstāvji no Luksemburgas, kas ir Latvijas partneri ES Padomes prezidentūras trio, un pārņems to no Latvijas 2015. gada otrajā pusē.

Svarīgākais