Lavrovs: Krievija gatava skaidrot Putina plānus attiecībā uz Ukrainu

© Scanpix/AP

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Maskava ir gatava detalizēti izskaidrot Putina plānus attiecībā uz Ukrainu, vēsta BBC News.

Vienlaikus Lavrovs  norāda, ka Krievijas puse ir gatava saņemt priekšlikumus šajā jautājumā.

"Mēs kā valsts, kas kopā ar citām EDSO valstīm vēlas, lai tiktu risināts dialogs starp Kijevu un dienvidaustrumukrainu, esam izvirzījuši septiņus punktus, kas tika izklāstīti prezidenta Vladimira Putina runā. Tagad esam gatavi detalizēti izskaidrot šos punktus, bet pats galvenais gribam sagaidīt reakciju uz šiem plāniem no abām konfliktā iesaistītajām pusēm Dienvidaustrumukrainas un Kijevas," norāda Lavrovs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien izklāstīja septiņu punktu plānu pamiera panākšanai Austrumukrainā.

"Prokremliskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armijai jāpārtrauc uzbrukumi rajonos ap Doņecku un Luhansku un Ukrainas karavīriem jāatkāpjas uz pozīcijām, no kurām tie nevar apšaudīt pilsētas. Armijai arī jāpārtrauc gaisa uzlidojumi.

Putins arī paziņoja, ka pamiera ievērošana jāuzrauga starptautiskajiem novērotājiem, bez nosacījumiem jāatbrīvo visi ieslodzītie, jāizveido bēgļu un humānās palīdzības koridori un jāsniedz palīdzība Doņeckas un Luhanskas infrastruktūras atjaunošanai.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks jau paziņojis, ka Putina "miera plāns" vairāk līdzinās teroristu glābšanas plānam, kura mērķis ir konflikta iesaldēšana.

"Šis kārtējais "plāns" ir mēģinājums aizmālēt acis starptautiskajai sabiedrībai pirms NATO samita un mēģinājums izvairīties no neizbēgamajiem Eiropas Savienības (ES) lēmumiem par jaunā sankciju viļņa ieviešanu," teikts Jaceņuka paziņojumā.

"Īstais Putina plāns ir Ukrainas iznīcināšana un PSRS atjaunošana," uzsvēris premjers, piebilstot, ka nekādiem Krievijas prezidenta plāniem ticēt nedrīkst.

"Visas iepriekš ar Krieviju saskaņotās vienošanās - Ženēvā, Normandijā, Berlīnē, Minskā - Krievijas režīms vai nu vienkārši ignorējis, vai nekaunīgi pārkāpis," atzinis Jaceņuks.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ceturtdien pauda skepsi par Krievijas prezidenta Vladimira Putina negaidīto Ukrainas konflikta "miera plānu" un uzsvēra, ka Krievija "uzbrukumu" Ukrainai turpina.

"Krievija uzbrūk Ukrainai," pirms NATO samita sākuma Ņūportā, Velsā, sacīja Rasmusens.

"Ļaujiet man uzsvērt, mēs pozitīvi vērtējam visus centienus rast mierīgu atrisinājumu Ukrainas krīzei," viņš sacīja, izsakoties par "tā dēvēto miera plānu".

"Nozīme ir tam, kas patiesībā notiek uz vietas. Mēs joprojām redzam Krievijas līdzdalību situācijas destabilizācijā Austrumukrainā," viņš piebilda.

"Mēs turpinām aicināt Krieviju, lai tā atvelk karaspēku no Ukrainas robežām, aptur ieroču un kaujinieku plūsmu uz Ukrainu, izbeidz atbalstīt bruņotos kaujiniekus Ukrainā, iesaistās konstruktīvā politiskā procesā."

"Tie būtu patiesi pūliņi sekmēt miermīlīgu atrisinājumu," viņš sacīja.

NATO reakcija, par ko tiks spriests samitā, būs "pilnībā atbilstoša" 1997.gada NATO-Krievijas Pamatpaktam - galvenajam līgumam, kas ierobežo NATO un Krievijas militārās aktivitātes Austrumeiropā.

Attiecībās ar Krieviju ir svarīgi saglabāt atvērtus diplomātiskos kanālus, kaut arī "visiem ir skaidrs, ka Krievija ir pārkāpusi NATO-Krievijas Pamatpakta fundamentālos principus", norādīja Rasmusens.

"Vašingtona grauj miera centienus Ukrainā, atbalstot Krievijas prezidenta Vladimira Putina piedāvātā "miera plāna" oponentus. Antikrieviskās retorikas kulminācija, tiklīdz mēs esam pieredzējuši visaktīvākos centienus panākt politisku noregulējumu, liecina tikai par to, ka kara atbalstītāju partija Kijevā bauda aktīvu atbalstu no ārpuses, šajā gadījumā - no Savienotajām Valstīm," ceturtdienas pēcpusdienā izteicies Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Tikko diplomātiskie centieni sāka gūt panākumus, Ukrainas premjerministrs paziņoja par vēlmi panākt Ukrainas iestāšanos NATO un izteica iebildumus pret Putina "miera plānu", aizrādīja Lavrovs. "Tie, kas ir nostājušies uz kara takas, uzņemas lielu atbildību ne tikai par asinsizliešanas turpināšanu, bet arī par Ukrainas prezidenta rīcības leģitimitātes graušanu."

"Es ceru, ka Vašingtonā un citās galvaspilsētās, kas ir apreibušas no pretkrieviskās retorikas, viņi to saprot," viņš piebilda.

Svarīgākais