NATO Austrumeiropā izvietos jaunas bāzes

© scanpix

NATO gatavojas izvietot jaunas kara bāzes Austrumeiropā, vēsta izdevums The Guardian.

Kā norāda  NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, "Šāds lēmums pieņemts, "lai atturētu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu no nepatikšanu radīšanas Baltijas valstīm. Tiks pieņemts darbības plāns, lai varētu ātri reaģēt jaunos Eiropas drošībai svarīgos apstākļos. Šī plāna realizācijai nepieciešams ieguldīt vairāk infrastruktūrā, iekārtās un materiālos. "

Nākamnedēļ Kardifā notiks NATO  dalībvalstu samits, kura dalībnieki lems par jaunu bāzu izvietošanu Krievijas robežu tuvumā. Vienlaikus tiks lemts par Ukrainas drošības stiprināšanu, NATO palīdzēs modernizēt tās armiju.

"Turpmāk NATO klātbūtne Austrumeiropā būs vairāk redzama," uzsver Rasmusens.

Pagaidām NATO  dalībvalstu vidū nav vienotības jautājumā par NATO jaunu bāzu izvietošanu Austrumeiropā. Francijas, Itālijas un Spānijas valdības ir pret, bet ASV, Lielbritānija atbalsta Austrumeiropas valstu prasību.

"Samitā tiks lemts par biežu NATO spēku rotāciju Austrumeiropas reģionā. Agresoram ir jāzin, ka pat ja viņš tikai domā uzbrukt NATO sabiedrotajiem, tad viņam būs jāsatiekas aci pret aci ne tikai ar konkrētās valsts armiju, bet arī ar NATO spēkiem," skaidro Rasmusens.

Politika

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi saistībā ar Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija komandas veidotajā filmā izteiktajiem pieļāvumiem, ka Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, iespējams, pret kukuļiem palīdzējuši Krievijas naftas kompānijas "Jukos" bijušajam vadības pārstāvim Leonīdam Ņevzļinam vērsties pret Kremļa opozicionāriem, aģentūra LETA uzzināja birojā.

Svarīgākais