Valsts amatpersonu spēks ir ģimenēs

© f64

Rūpīgāk papētot valsts amatpersonu deklarācijas, var atklāt, ka dažu valsts amatpersonu ģimenes locekļi arī ieņem ietekmīgus amatus dažādās valsts struktūrās.

Nav šaubu, ka tas vairo šo amatpersonu patieso ietekmi valstī un, iespējams, arī ļauj veiksmīgāk veikt pienākumus valsts pārvaldē.

Šajā sakarā der atgādināt arī kādu spārnotu atziņu, kas publiski tika pausta 1996. gada rudenī. Pēc 6. Saeimas ievēlēšanas Demokrātiskās partijas Saimnieks (DPS) pārstāve Ilga Kreituse kļuva par Saeimas priekšsēdētāju, bet viņas dzīvesbiedrs Aivars Guntis Kreituss – par finanšu ministru. Pēc vairākiem mēnešiem DPS vadoņiem sāka likties, ka Kreitusi ir ieguvuši pārāk daudz varas, un tad 1996. gada septembrī viņi tika izslēgti no partijas. Uzreiz pēc tam amatu zaudēja Ilga, bet vēl pēc dažām dienām – arī Aivars Guntis. Kad preses konferencē viņam jautāja par notikušā būtību, A. G. Kreituss atbildēja: «Mēs esam divi, bet viņi ir katrs par sevi. Divatā mēs esam stiprāki, tāpēc viņi no mums baidās.»

Saknes lauku atbalstā

Šķiet, visnopietnākās pozīcijas valsts pārvaldē ir pašreizējam Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Mārtiņam Lazdovskim, kurš pirms tam sešus gadus bija Tieslietu ministrijas valsts sekretārs (šis amats dod šādu tādu varu arī pār Uzņēmumu reģistru un pat Satversmes aizsardzības biroju), vēl agrāk – divus gadus Valsts zemes dienesta ģenerāldirektors un četrus gadus Lauku atbalsta dienesta departamenta direktors.

M. Lazdovska māte ir Lauku atbalsta dienesta direktore Anna VītolaHelviga, viņa dzīvesbiedre – Lauku atbalsta dienesta Juridiskā departamenta direktore Inga Tarvāne, viņa audžutēvs – Lauku atbalsta dienesta Valsts atbalsta, zivsaimniecības un Leader pasākumu daļas vadītājs Ziedonis Helvigs. Jāatceras, ka Lauku atbalsta dienests administrē atbalsta pasākumus vairāku miljardu eiro vērtībā.

No TV līdz mežiem

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa ir laulātie un viņu ģimenes budžetu stiprina ne tikai vīra salīdzinoši lielā alga, bet arī sievas veiktie uzkrājumi iepriekšējā darbā Pasaules Bankā.

Ļoti ietekmīga noteikti ir arī Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka Eduarda Stiprā ģimene, jo viņa sieva ir Ārlietu ministrijas Personāla departamenta direktore Zanda Grauze.

ĀM valsts sekretāra vietnieces Ingas Skujiņas vīrs ir Latvijas Televīzijas valdes loceklis un prokūrists Māris Skujiņš.

Savukārt Finanšu ministrijas valsts sekretāres Baibas Bānes vīrs ir Rīgas mežu mežsargs Normunds Stutāns.

Plašāki sakari

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāre Ilona Raugze uzrāda, ka viņai ir dēls Daniels Gustavs Raugze un kopīpašums ar Jāni Krasikovu. Arī bijušās Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas Sandras Strences bijušais vīrs Jānis Krasikovs uzrāda, ka viņam ir dēls Daniels Gustavs Raugze un kopīpašums ar I. Raugzi. Pats J. Krasikovs ir Ādažu novada domes Bāriņtiesas priekšsēdētājs, bet viņa māsa Ilze Millersone nesen ar skandālu līdzīgi kā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe tika atjaunota Brīvdabas muzeja direktores amatā.

Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieka Jāņa Šnores dzīvesbiedres Vinetas Šnores karjera valsts darbā ir izbeigusies, tomēr iepriekš tā strauji gāja uz augšu. Sāka viņa 2002. gadā kā palīdze ekonomikas mistram Aigaram Kalvītim. Tad viņa kļuva par palīdzi premjeram A. Kalvītim un pēc tam arī premjeram Ivaram Godmanim. Pabeidza viņa 2009. gadā kā padomes locekle valsts akciju sabiedrībā «Starptautiskā lidosta Rīga».

Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieces Laumas Grafas dēls ir Andris Grafs, kas iepriekš strādājis gan Bērnu lietu, gan Izglītības un zinātnes ministrijās par nodaļu un departamentu vadītāju, bet šobrīd ir Meierovica biedrības valdes priekšsēdētājs. Kā zināms, šai biedrībai ir gan savi Saeimas un Rīgas domes deputāti, gan Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Lolita Čigāne, gan Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Labklājības ministrijas valsts sekretāres vietnieka Ingus Allika sieva ir Laklājības ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktore Ineta Tāre.

Svarīgākais