Lukašenko aicina Putinu un Porošenko atteikties no politiskajām ambīcijām

© Scanpix/AFP

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, šodien valsts galvaspilsētā Minskā notiekošajās sarunās aicinājis Krievijas prezidentu Putinu un Ukrainas prezidentu Porošenko atteikties no politiskajām ambīcijām un padomāt par vienkāršo iedzīvotāju likteņiem, vēsta Segodna.ua.

"Asinsizliešanu Ukrainā ir jāaptur par jebkuru cenu. Es aicinu atmest politiskās ambīcijas Ukrainas krīzes risināšanā. Ja mēs vēlamies, lai mūsu uzskatītu par nopietniem politiķiem ir jāapzinās viss atbildības smagums par mūsu tautām, nav jāmeklē dividendes, bet jādomā par vienkāršo cilvēku likteņiem," atklājot tikšanos teica Lukašenko.

"Esmu pārliecināts, ka neviens no zālē sēdošajiem negrib sev rast izdevīgumu no radušās situācijas. Mūsu tautas ir mums uzticējušas savu likteņus. Pašlaik Ukrainas austrumu reģions atrodas uz humānās katastrofas robežas. Tas nav normāli, ka vārds karš atkal ir iekļuvis par Eiropas iedzīvotāja ikdienā lietojamo vārdu krājumā. Veselais saprāts ir nostājies otrajā plānā un jautājumi tiek risināti ar ieroču palīdzību. Mēs visi esam eiropieši, Kas mums ir jādala? Ir jāizdara viss, lai Eiropa nesabruktu, jo tās ir mūsu mājas," uzsvēra Lukašenko.

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā 26. augustā notiek  trīspusējā tikšanās, kurā par Ukrainas konflikta risinājumiem runā Ukrainas, Eiropas Savienības un "Eirāzijas troikas" - Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas - līderi Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, klāt esot arī Eiropas Savienības pārstāvjiem.

Sarunu uzmanības centrā ir Ukrainas un Eiropas Savienības asociācijas līgums, turpmākās attiecības ar muitas Savienības valstīm, kā arī, protams, konflikts Ukrainas austrumos.

 "Šodien Minskā bez šaubām izšķiras pasaules un Eiropas liktenis," ierodoties Minskā, paziņojis Porošenko.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Minskā brīdinājis, ka neatstās bez atbildes reakcijas Ukrainas plānoto asociācijas līguma parakstīšanu ar Eiropas Savienību, jo tas nesīšot ievērojamus zaudējumus Krievijas ekonomikai.

Pēc viņa vārdiem, asociācijas līgums izmaksās Krievijai aptuveni 100 miljardus rubļu un, ja netiks sperti atbildes soļi, apdraudētas tiks veselas ražošanas sfēras, tostarp arī Baltkrievijā un Kazahstānā. Tieši tāpēc Krievija būšot spiesta atcelt līdzšinējās priekšrocības Ukrainas preču importam. Pret Ukrainu tikšot ieviests tāds pats standarta tirdzniecības režīms kā pret Eiropas Savienības valstīm.

"Mēs esam gatavi dalīties viedokļiem par esošo krīzes situāciju Ukrainā, ko, kā mēs esam pārliecināti, nav iespējams atrisināt, ar militārās darbības eskalēšanu, neņemot vērā valsts dienvidaustrumu reģionu intereses, bez dialoga ar to pārstāvjiem," sacīja Putins.

Putins arī brīdinājis Kijevu par milzīgiem zaudējumiem, ko Ukrainai radīs pāreja uz Eiropas standartiem. Pēc viņa aprēķiniem, 10 gadu laikā tie būšot aptuveni 165 miljardi eiro.

Porošenko gan paziņojis, ka Ukraina negatavojas Eiropas Savienības asociācijas līgumā mainīt nevienu burtu un šī līguma ratifikācija , kā plānots, gaidāma septembra vidū. Tikšanās laikā Ukrainas prezidents arī apliecinājis, ka viņa valsts rūpīgi izpilda savas uzņemtās saistības, vienlaicīgi norādot, ka Ukrainas konflikta atrisināšana ir visas Eiropas drošības jautājums.

Savukārt ES pārstāve ārlietās Ketrīna Eštone pauda Eiropas Savienības atbalstu Kijevai, tās teritoriālajai vienotībai un suverenitātei. Abu pušu pārstāvji arī bijuši vienisprātis, ka šīsdienas tikšanās ir lieliska iespēja likt pamatus mierīgam konflikta atrisinājumam.

"Sanāksmes mērķis - pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar Ukrainas un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības zonu un attiecībām ar Muitas savienību. Taču gribu uzsvērt, ka galvenais, ko šodien meklē Ukraina, ir miers. Tāds miers, kas izbeigtu cilvēku ciešanas," uzsvēra Porošenko.

Ukraina nemeklēs ekonomisko izdevīgumu uz teritoriālās nedalāmības un neatkarības rēķina, kā arī lūdza starptautisko sabiedrību palīdzēt Ukrainai nodrošināt efektīvu kontroli pār valsts robežu ar Krieviju.

Sarunās ar Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas vadītājiem Petro Porošenko aicinājis viņus atbalstīt Ukrainas izstrādāto miera plānu situācijas stabilizēšanai valsts austrumos. Pēc Ukrainas prezidenta vārdiem, šis ir vienīgais iespējamais asinsizliešanas apturēšanas variants.

Ukrainas prezidents vērsies arī pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, paužot gatavību apspriest dažādus citus konflikta mierīgus risinājumus.

"Nākotne ir atkarīga no starptautisko tiesību ievērošanas, uzņemto saistību izpildes un abpusēji izdevīgas sadarbības attīstīšanas. Galu galā, visas šajā konfliktā iesaistītās puses vēlas no pašreizējās situācijas izkļūt ar cieņu un paceltu galvu, " norādīja Porošenko.

Svarīgākais