Baltais nams apstiprina ziņas par Obamas vizīti Igaunijā

© scanpix

Baltais nams piektdien apstiprinājis, ka ASV prezidents Baraks Obama septembrī apmeklēs Igauniju, lai atkārtoti apliecinātu Vašingtonas uzticību saviem NATO sabiedrotajiem apstākļos, kad Krievijas agresija pret Ukrainu palielinājusi spriedzi Rietumu un Maskavas attiecībās.

"Ņemot vērā nesenos notikumus Ukrainā, Savienotās Valstis spērušas soļus, lai atkārtoti iedrošinātu sabiedrotos Viduseiropā un Austrumeiropā, un šī vizīte ir iespēja atkārtoti apliecināt mūsu dzelžaino uzticību NATO dibināšanas līguma 5.pantam," teikts Baltā nama paziņojumā.

Vizītes mērķis ir "tālāk attīstīt ciešās attiecības starp abām valstīm un atkārtoti apstiprināt Amerikas uzticību mūsu baltiešu sabiedrotajiem," norādīja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Keitlina Haidena.

Kā ziņots, saskaņā ar igauņu mediju ceturtdien sniegto informāciju Obama Igaunijā ieradīsies 3.septembrī pa ceļam uz NATO samitu Velsā, kas no 4.septembra līdz 5.septembrim notiks Ņūportā.

Tallinā Obama tiksies ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un premjeru Tāvi Roivasu, kā arī ar Latvijas un Lietuvas valsts galvām - Andri Bērziņu un Daļu Grībauskaiti.

Tikšanās laikā paredzēts apspriest reģionālo drošību, ekonomikas izaugsmi un kolektīvo aizsardzību, pavēstīja Haidena.

Igauniju jau iepriekš ir apmeklējis ASV prezidents. Tas notika 2006.gadā, kad Tallinā viesojās iepriekšējais Baltā nama saimnieks Džordžs Bušs.