Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Vienotībai atgādina sakāmvārdu- kaut tu lepns paliktu

© F64

11. Saeimas vēlēšanu rītu Vienotība sagaidīja ar milzīgām bažām par Valda Zatlera uzlecošo zvaigzni un savu vēlētāju uzticību, taču, aprijot konkurentus un nocērtot galvu ikvienam, kurš mēģinājis stāties ceļā, trīs gadu laikā partija izaugusi līdz savu spēku pilnbriedam.

Vēlētāju atmiņa ir īsa, tādēļ virspusēji varētu šķist, ka kopš 2011. gada partijas Vienotība dzīvē nekas īpaši nav mainījies. Tā joprojām ir koalīcijas vadošais spēks, tā joprojām ieņem divus būtiskākos – premjera un finanšu ministra – posteņus, tās kandidātu sarakstā joprojām ir redzamas balsotājiem labi zināmas sejas Solvita Āboltiņa, Jānis Reirs, Ilze Vinķele, Lolita Čigāne, Sarmīte Ēlerte, Ainars Latkovskis, Dzintars Zaķis u. c. Tomēr eksperti uzsver: trīs gadu laikā Vienotība ir audzējusi muskuļus un šobrīd pilntiesīgi uzskatāma par Latvijas politiskās arēnas spēcīgāko spēlētāju bez lieliem apdraudējumiem.

Vai sekos pašiznīcība?

Pirms trim gadiem Latvija pirmo reizi piedzīvoja Saeimas ārkārtas vēlēšanas, jo tā brīža Valsts prezidents Valdis Zatlers izlēma atlaist iepriekšējo parlamentu, lai uz vispārējās eiforijas viļņa nodibinātu pats savu partiju un iestūrētu lielajā politikā. Politologs Filips Rajevskis atgādina, ka tas Vienotībai bija lielās neziņas laiks. «Toreiz Vienotībai noteikti nebija pārliecības par rītdienu. Atcerēsimies situāciju – krīzes sekas joprojām smagas; Valdis Dombrovskis galīgi vēl nebija tā zvaigzne, kas tagad; sabiedrība saērcināta un nīgra, savukārt Valdis Zatlers noraida aicinājumu sadarboties un startē solo programmā, radot spēcīgu konkurenci. Tas Vienotībai atņēma lielu uzticamu vēlētāju daļu un iekļūšana 11. Saeimā bija smaga cīņa,» pauž politologs. Pašlaik situācija ir radikāli mainījusies. «Vienotība ir uzbūvējusi impēriju. Aprijot reformistus un nostiprinot ietekmi drošības dienestos, Vienotība 12. Saeimas vēlēšanas sagaida savā spēka pilnbriedā. Partija jau tagad uzvedas kā uzvarētāja, demonstrējot ārkārtīgu lepnību. Skatīsimies, vai atkārtosies Latvijas ceļa un Tautas partijas scenārijs, kad uzreiz pēc zenīta sasniegšanas partijas piedzīvoja pašiznīcību,» atzīst F. Rajevskis, brīdinot: Vienotībai derētu paturēt prātā parunu: «Kaut tu lepns paliktu.»

Vieni aiziet, citi nāk vietā

Slimošana ar politisko lepnību ir guvusi atspoguļojumu arī Vienotības šā gada vēlēšanu listē. Salīdzinot ar 2011. gada sarakstu, redzams, ka nebūtībā aizgājusi virkne vecās paaudzes spējīgāko politiķu, piemēram, Dzintars Ābiķis, Ilma Čepāne, Anna Seile, Ģirts Valdis Kristovskis, kuriem iepriekšējās vēlēšanās dažādos apgabalos bija augstas pozīcijas, proti, no pirmās līdz piektajai vietai. Daži no viņiem atklātā sarunā ar Neatkarīgo atzīst – aiziešanas iemesls bijis gan nogurums, gan arī nevēlēšanās paciest augošo totalitārismu partijas rindās, kur viss pakļauts vienam mērķim – noturēt varu. No Vienotības saraksta ir pazuduši arī Ingmārs Čaklais, kuram nodokļu afēras dēļ nākas slapstīties ārvalstīs, Aigars Štokenbergs un savulaik par Jaunā laika kasieri dēvētā Edgara Jaunupa tēvs Modris Jaunups. Tikmēr daļa vilcējspēka, kas pērnajās vēlēšanās Vienotības kontā ienesa vērā ņemamu balsu daudzumu, pa šo laiku ir sanīdušies ar savu partiju. No Vienotī bas saraksta pazuduši Inguna Rībena, Andris Buiķis, Ingrīda Circene, Janīna KursītePakule, Andris Vilks u. c. Taču svēta vieta nepaliek tukša. Viņu vietā Vienotības rindas un sarakstu stiprina izjukušās Reformu partijas cilvēki, piemēram, Romualds Ražuks, Inese LībiņaEgnere, Kārlis Enģelis, Zanda KalniņaLukašēvica, kā arī pajukušās partijas savulaik dienas gaismā izceltie ministri Rihards Kozlovskis, Vjačeslavs Dombrovskis un Edgars Rinkēvičs. Tāpat Vienotības sarakstā atrodami satiksmes ministrs Anrijs Matīss un pašreizējā premjerministre Laimdota Straujuma, kas iepriekšējo vēlēšanu priekšvakarā bija bezpartijiski augstākā ešelona ierēdņi, kas, toreiz, visticamāk, pat nesapņoja par tādu politisko karjeru.

Audzina jaunās zvaigznes

Jāpiebilst, ka tieši ministru korpuss ir tas, uz kuru Vienotība liek milzīgas cerības, jo, lai aizstātu Valda Dombrovska trūkumu, partijai ir jāaudzina jaunu politisko zvaigžņu paaudze. Par vienu no šādām zvaigznēm, šķiet, tiek veidots pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kuram vissmagākajā – Rīgas – apgabalā ir pirmais kārtas numurs. Kopumā Vienotības Rīgas apgabala saraksts izskatās neloģisks, jo pirmajā trijniekā ir apvienotas atšķirīgas politiskās figūras E. Rinkēvičs, Ojārs Ēriks Kalniņš un Aleksejs Loskutovs. F. Rajevskis gan uzskata: ar loģiku šeit nav nekāda sakara un visu nosaka polittehnoloģija. «Pirms trim gadiem Aleksejs Loskutovs startēja kā otrais Latgalē, un, raugoties no šāda viedokļa, viņa mētāšanās pa pasauli nav pareiza. Taču kontekstā ar Edgaru Rinkēviču un Ojāru Kalniņu viss ir precīzi aprēķināts. Ja pirmie divi vāks inteliģento latviešu balsis, tad Aleksejs Loskutovs tiek orientēts uz inteliģentajiem latviskajiem cittautiešiem,» prognozēja eksperts, piebilzdams, ka arī Anrija Matīsa starts Latgalē ar pirmo kārtas numuru varētu likties dīvains. Tomēr tam esot racionāls izskaidrojums, proti, cerības uz Latvijas Dzelzceļa darbinieku balsīm, jo Latgalē viņu esot visvairāk.