Lietuvā notikusi prezidentes Grībauskaites inaugurācijas ceremonija

© 15 min.lt

Šodien Viļņā notiek Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites inaugurācijas ceremonija, viņai stājoties amatā uz otro piecu gadu pilnvaru termiņu.

Valsts prezidentes inaugurācijas ceremonija sākās ar svinīgu parlamenta sēdi, kuras laikā tika nodots zvērests un Grībauskaite uzstājās ar runu.

Savā inaugurācijas runā Grībauskaite pavēstīja, ka savā otrajā prezidentūras termiņā pastiprinātu uzmanību pievērsīs valsts drošības, enerģētikas un sociālās drošības jomām un cīņai ar korupciju.

 "Pirmkārt ir mainījusies ģeopolitiskā situācija ap Lietuvu. Draudīgā situācija ap Lietuvu prasa īpašu uzmanību pievērst valsts aizsardzības jautājumiem. Mums jābūt labi sagatavotiem savas valsts aizsardzībai, jo tikai esot brīvi un drošībā mēs varēsim veidot tālāku  savas valsts labklājību. Pārāk dārgi medicīniskie un komunālie pakalpojumi, dārga maksa par izglītību, nabadzība, ko izsaukusi  apkures cenu sadārdzināšanās, nesamērīgi augstas cenas par energo resursiem, nedrīkst dzīt tautu izmisumā, jo izeja no tā ir. Tādēļ turpmākos piecus gadus, mēs teiksim stingru"nē!" korupcijai. Ja mēs visi pieturēsimies pie šiem principiem, tad Lietuva uzplauks un veco vietā nāks jaunas vērtības. Atcerēsimies, ka tieši korupcija traucē ātrākai valsts attīstībai un katra cilvēka ekonomiskajai labklājībai. Mēs redzam jaunas iespējas Lietuvā," uzsvēra Grībauskaite.

Pēc zvēresta nodošanas prezidente piedalījāss misē Viļņas katedrālē. Pēc tam katedrāles laukumā prezidentei salutēja Lietuvas pilsētas. Tad prezidente pievienojās ciemiņiem un piedalījās procesijā, kas dosies uz Simona Daukanta laukumu.

Kā noteikts konstitūcijā, valsts vadītāja prezidenta pilī tiksies ar Lietuvas premjerministru Aļģirdu Butkeviču, kur valdība atjaunos savas pilnvaras.

Latviju inaugurācijas ceremonijā pārstāvēja vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis.

Svarīgākais