Polijas premjerministrs iztur neuzticības balsojumu

© Scanpix/AP

Opozīcijas ierosinātais neuzticības balsojums Polijas valdībai piektdien parlamentā cietis neveiksmi, 155 deputātiem balsojot par valdības atlaišanu, bet 236 to noraidot.

Opozīcijas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) ierosinātais balsojums saistīts ar valsts amatpersonu noklausīšanos un privāto sarunu publicēšanu. Valsts premjerministra Donalda Tuska valdības amatpersonas ierakstos izsakās nicinoši pret vietējiem un ārvalstu sabiedrotajiem.

Tas radījis šaubas par valsts amatpersonu uzvedību. Tomēr Tusks ir atteicies atstādināt kādu no amata, paziņojot, ka trešās personas ar mikrofoniem nekomandēs valsts vadīšanu. Ir arī izskanējušas bažas, vai valdība pārāk despotiski nevada savu izmeklēšanu pret žurnālu "Wprost", kas publicēja šīs sarunas.

Par uzticību Tuskam balsoja viņa partijas 236 biedri. Sešdesmit likumdevēji no opozīcijā esošajām centriski kreisajām partijām atturējās, kā bija solījuši.

Pastāv aizdomas, ka šo noklausīšanos ir veikuši Krievijas dienesti, lai destabilizētu situāciju Polijā.

Arī pats Tusks trešdien ļāva noprast, ka šāda iespēja netiek izslēgta.

"Nezinu, kāds alfabēts ticis lietots, rakstot šo scenāriju, taču man nav šaubu, kam no tā varētu būt labums," uzrunājot parlamenta deputātus, atzina premjers.