Autsaideri kandidātu listes vēl stiķē

© F64

Politiskā teātra pirmā plāna varoņi savas vēlēšanu apgabalu lokomotīves jau nosaukuši, bet politisko partiju reitinga autsaideri savus līderus vēl nesteidz atklāt. Izņēmums ir Aināra Šlesera Vienoti Latvijai. Politisko norišu vērotāji šai komandai panākumus gan neparedz.

Solīdams, ka viņa apvienotā komanda ir pieredzes bagāta un spējīga atrisināt problēmas, nevis «paslaucīt zem tepiķa», A. Šlesers vēlētājiem piedāvā gan savu kandidatūru, gan bijušos premjerus Ivaru Godmani un Aigaru Kalvīti, bijušo Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un bijušo ārlietu ministru Jāni Jurkānu.

Vairākkārt uz premjerministra amatu cerējušais A. Šlesers arī šoreiz savās prognozēs nekautrējas būt ambiciozs. Viņš uzskata, ka Vienoti Latvijai nākamajās vēlēšanās varot gūt no 15 līdz 20 procentu lielu vēlētāju atbalstu. Pagaidām viņa vadītās partijas reitings neliecina pat par piecu procentu barjeras pārvarēšanu – ar 1,1 procentu tas pat netuvojas piecu procentu barjerai. «Līdz vēlēšanām ir gandrīz trīs mēneši, tas ir pietiekams laiks,» saka politiķis, atgādinot, ka gandrīz 30 procentu vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsot, un tieši šos pilsoņus viņš varot pārliecināt par Vienoti Latvijai sastāva atbilstību situācijai valstī.

Par mata tiesu labākus rezultātus partiju reitingā uzrāda bijušā premjera Einara Repšes veidotais politiskais spēks Latvijas attīstībai. Ja vēlēšanas notiktu maijā, par šo partiju balsotu 1,7 procenti vēlētāju.

Partijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Dobulāne skaidro, ka noteikti iekļausies likumā noteiktajā laikā un līdz 5. augustam iepazīstinās ar savu sarakstu. Pagaidām par deputāta kandidāta statusa cienīgajiem partijas biedriem notiekot konsultācijas. Maz ticams, ka šis saraksts iztiks bez garīgā līdera E. Repšes un bijušā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Jura Pūces.

Partijas valdes loceklis Vladimirs Reskājs, kas Latvijas attīstībai pievienojās pēc tam, kad pameta Saskaņas centru, uz kura platformas balstoties viņš tika ievēlēts 11. Saeimā, Neatkarīgajai arī atklāja, ka Latvijas attīstībai varētu piesaistīt arī partijai nepiederošus cilvēkus. «Es personīgi uzrunāšu tos cilvēkus, kuri mani ir atbalstījuši arī iepriekš un uz kuriem var paļauties,» saka V. Reskājs, paskaidrojot, ka partijas piederības jautājums tiks risināts pēc tam, kad cilvēki savu vēlmi kandidēt būs apliecinājuši.

Ierasti neizlēmīga šobrīd izskatās Valsts kontroles bijušās vadītājas Ingunas Sudrabas dibinātā partija No sirds Latvijai. Neskaitot pašu I. Sudrabu, kura vēl pagājušajā gadā baudīja milzīgu sabiedrības atbalstu, nav skaidrs, kādus cilvēkus tā var piedāvāt vēlētājiem. Partijas pārstāvis Mārtiņš Pozņaks sola, ka saraksti sabiedrībai noteikti kļūs zināmi līdz 5. augustam.

Pašreiz reģionos notiek intensīva jauno kadru piesaiste, taču apšaubāms, vai vienas pašas I. Sudrabas atpazīstamība šo gadījuma komandu spēs ievilkt Saeimā. Turklāt vairāki perspektīvi, reģionos pazīstami cilvēki dalību partijā atteikuši. Nedrīkst arī aizmirst, ka I. Sudraba ar ezoterisko stilu savu reitinga kapitālu grauj, nevis audzē.

Tomēr tieši No sirds Latvijai šobrīd ir visaugstāk vērtētais politisko autsaideru saraksts. Par to savu balsi būtu gatavi atdot 4,1 procents vēlētāju.

Arī politologs Arnis Lapiņš uzskata, ka vislielākais potenciāls ir tieši I. Sudrabas partijai. Vai to izdosies realizēt, esot pašas I. Sudrabas rokās. «Problēma ir tā, ka šī partija neko nedara vai dara visu iespējamo, lai šo reitingu sabojātu,» saka eksperts.

E. Repšes un A. Šlesera politiskajiem projektiem viņš spožu nākotni nesola. Brīnums varot notikt ar A. Šlesera sarakstu, jo cilvēkus var samulsināt politisko padebešu bijušās megazvaigznes.

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais