Igaunijā atgriezies Doņeckā aizturētais EDSO novērotājs

© Postimees.ee

28. jūnijā Tallinas lidostā tika sagaidīts Doņeckā aizturētais EDSO novērotājs no Igaunijas Tenis Asons, vēsta Postimees.ee.

EDSO novērotājus Doņeckā 26. maijā aizturēja separātistu kaujinieki. Tallinas lidostā notikušajā preses konferencē piedalījās arī Igaunijas ārlietu ministrs  Urmass Paets.

Paets izteica prieku, ka mēnesi ilgušās pārrunas par novērotāju atbrīvošanu beigušās veiksmīgi, vienlaikus norādot, ka diemžēl četri novērotāji joprojām atrodas separātistu rokās.

Kā stāsta Asons,"bijušie armijnieki EDSO novērotāju vidū nav retums, cita lieta, ka uz ikvienu, kas nāk no Eiropas Savienības Austrumukrainā skatās kā uz potenciālo spiegu un meklē ikvienu iemeslu aizturēt."

Preses konferencē Paets  un Asons EDSO novērotāji Ukrainas krīzes atrisināšanā spēlē svarīgu lomu, tādēļ ir jādara viss iespējamais, lai viņi varētu mierīgi pildīt savu misiju.

Pirms diviem gadiem apakšpulkvedis Tenis Asons vēl strādāja Briselē NATO pārstāvniecībā. Pēc pārmaiņām karjerā, pēdējā laikā Asons nodarbojās uzņēmējdarbību atpūtas jomā. Par EDSO novērotāju kļuvis atklātā konkursā.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdienas vakarā paziņoja, ka vienpusēji izsludinātā uguns pārtraukšana valsts austrumos, kur darbojas Krievijas atbalstītās vietējo separātistu un krievu algotņu bandas, tiek pagarināta uz 72 stundām.  Daļa separātistu līderu arī paziņoja, ka turpmākās trīs dienas ievēros uguns pārtraukšanu, tomēr citi to noraidīja.

Par uguns pārtraukšanas pagarināšanu Porošenko paziņoja neilgi pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Tieši šis līgums, no kura parakstīšanas pagājušā gada nogalē, piekāpjoties Krievijas spiedienam, pēdējā brīdī negaidīti atteicās toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, ievadīja dramatiskos notikumus, kas noveda pie viņa gāšanas un tai sekojošās Maskavas agresijas pret savu kaimiņvalsti.

Iepriekš Kijevas vienpusēji izsludinātās uguns pārtraukšanas termiņš beidzās piektdien plkst.22, taču tagad tas pagarināts līdz pirmdienai, 30.jūnijam, plkst.22.

Piektdien Doņeckā notika starpnieku sarunas ar prokrieviskajiem separātistiem, kurās piedalījās bijušais Ukrainasprezidents Leonīds Kučma, Krievijas vēstnieks Kijevā, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Pēc sarunām separātistu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "premjerministrs" Aleksdandrs Borodajs paziņoja, ka arī ir gatavs ievērot uguns pārtraukšanu līdz 30.jūnijam.

Svarīgākais