Kerijs: Krievijai jāparāda, ka tā atbruņo Ukrainas separātistus

© Scanpix/AP

ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs aicina Krievijas valdību tuvākajā laikā sniegt pierādījumus, ka Kremlis dara visu, lai atbruņotu Austrumukrainas separātistus, vēsta BBC news.

 "Krievijai ir svarīgi demonstrēt, gandrīz vai tuvāko stundu laikā, ka viņa sniedz palīdzību Austrumukrainas separātistu atbruņošanā, aicinot tos nolikt ieročus un beidzot kļūt par likumīga politiska procesa dalībniekiem," 26. jūnijā pēc tikšanās ar Francijas ārlietu ministru Lorānu Fabiusu žurnālistiem teica Kerijs. ASV valsts sekretārs vienlaikus arī atgādināja, ka piektdien 27. jūnijā notiks ES valstu līderu sanāksme, kurā tiks spriests par jaunu ekonomisko sankciju ieviešanu pret Krieviju. "Mēs vēlētos, lai ASV , Eiropa, Krievija un Ukraina pieliktu kopīgas pūles Ukrainas konflikta noregulēšanā," uzsvēra Kerijs.

Loranss Fabiuss, savukārt, norādīja, ka situācija Ukrainas austrumos pēdējā laikā liek domāt, ka notiek deekskalācija. "Tika norādīts, ka Krievija uzņemas dažus pienākumus un mēs ceram, ka tie tiks īstenoti šodien," sacīja Fabiuss.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Eiropas padomes parlamenta asamblejā, kas šajās dienās notiek Strasburgā, uzsvēra, ka Krievijas puse nepietiekami darbojas, lai tiktu realizēts miera plāns Ukrainā. Kopš vienpusējā pamiera izsludināšanas Ukrainas austrumos bojāgājuši 18 karavīri, bet 28 guvuši smagus ievainojumus. "Ja mūsu rokas, kuras mēs pastiepjam, lai nodibinātu mieru, paliks karājoties gaisā, mums būs ļoti grūti ilgi saglabāt mūsu miera pozīcijas. Ja separātisti nenoliks ieročus, mēs būsim spiesti realizēt ļoti smagus lēmumus," norādīja Porošenko.