Krievijas armijas spēki pastiprināti grupējas pie Ukrainas robežas

© Scanpix/AFP

Krievijas armijas spēki atkal pastiprināti grupējas pie Urainas robežas, pašlaik pierobežā jau atrodas ap 16000 karavīru, vēsta Newsru.com

Kā slēgtajā Krievijas domes sēdē skaidrojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu armijas vienību pārdislocēšana uz Belgorodskas un Rostovas apgabaliem notiek siastībā ar armijas mācībām, kas tiek veiktas saistībā ar NATO spēku aktivitātēm reģionā.

Jau ziņots, aizvadītajā nedēļas nogalē NATO publiskoja satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainas teritorijā, un secināja, ka Krievijas amatpersonas "nemitīgi izplatījušas maldinošus un izvairīgus paziņojumus" par savas valsts lomu gan Krimā, gan Ukrainas austrumos.

"Kā zināms Baltijā pašlaik notiek NATO spēku mācības Saber Strike, bet Krievijas armijai notiek mācības Kaļiņingradas  apgabalā," piemetinājis Šoigu.   

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs 16. jūnijā paziņoja, ka Krievija atkal palielina sava karaspēka koncentrāciju Ukrainas robežas tuvumā, lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins apgalvo pretējo.

Kā uzskata Parubijs, šāda karaspēka koncentrācija liecina par koordināciju starp Ukrainas separātistiem un Krievijas karavīriem. "Var teikt, ka darbības Ukrainas austrumdaļā tiek pilnībā koordinētas ar Krievijas vadību un teroristi Ukrainas austrumos darbojas Kremļa interesēs, pēc Kremļa norādījumiem un ar Kremļa finansējumu," uzsvēris Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīcībā esošo informāciju robežas tuvumā koncentrēti vairāk nekā 16 000 Krievijas karavīru. "Krimas teritorijā - līdz 22 000, Piedņestras teritorijā - līdz 3500 karavīru, kuri gatavi jebkurā brīdī pāriet uz aktīvāku un agresīvāku darbību," piebildis Parubijs.

Savukārt, Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes informatīvā centra pārstāvis Vladimirs Čepovojs šodien,19. jūnijā, norādījis, ka Krievijas armijas vienības pie Ukrainas robežas veido uguns pozīcijas un maskē bruņutehniku.

Kā ziņo ukraiņu robežsargi, krievu karavīri to skaidrojot ar nepieciešamību nodrošināt robežas apsardzi sakarā ar it kā notikušajiem Ukrainas karavīru pārkāpumiem.

Kā ceturtdien ziņo organizācijas "Informatīvā pretestība" vadītājs Dmitro Timčuks, Ukrainas drošības spēki saskaras ar grūtībām noslēgt Ukrainas robežu ar Krieviju sakarā ar Krievijas nepārtraukti sniegto atbalstu kaujiniekiem.

"Diemžēl šie pasākumi netiek veikti tik efektīvi, kā gribētos - visupirms sakarā ar to, ka no Krievijas teritorijas pastāvīgi ar ieročiem un kaujiniekiem tiek stiprinātas pretimstāvošās teroristiskās grupas. Viņu apgādāšana ar pretgaisa aizsardzības ieročiem ievērojami mazina aviācijas pielietošanas efektivitāti," paziņoja Timčuks.

Ukrainas drošības spēku pārstāvji pagājušajā nedēļā izteicās, ka robeža ar Krieviju tiks pilnībā noslēgta jau aizvadītajā nedēļas nogalē.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens šodien, 19. jūnijā,  saistībā ar Krievijas armijas pastiprināto darbību pie Ukrainas robežas, izteicies:  "Es uzskatu to par ļoti nožēlojamu soli. Izskatās, ka Krievija patur atvērtu iespēju tālāk iejaukties Ukrainā," norādīja Rasmusens, uzstājoties ar runu Karaliskajā Starptautisko attiecību institūtā "Chatham House" Londonā.

Rasmusens pauda cerību, ka Rietumi uz jebkādu tālāku Krievijas iebrukumu Ukrainā reaģēs "stingrā veidā" ar daudz bargākām ekonomiskajām sankcijām.

 

Svarīgākais