Latvija nosoda terora aktu Luhanskā un izsaka līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm

© Scanpix/AFP

Latvija nosoda naktī uz sestdienu Ukrainas pilsētā Luhanskā notikušo terora aktu, kura laikā tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna, nogalinot 49 cilvēkus.

"Latvijas tauta izsaka visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem, kā arī atkārtoti apstiprina pilnu atbalstu Ukrainas prezidenta un valdības centieniem normalizēt situāciju Austrumukrainā," teikts Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumā.

Tajā arī uzsvērts, ka "pašreizējā situācijā ir izšķirīgi svarīgi, lai Krievija spertu reālus soļus Krievijas-Ukrainas robežas aizsardzībai, lai nepieļautu teroristu un ieroču plūsmu uz Ukrainu".

Bojāgājušās Ukrainas militārpersonas bija ceļā uz dienesta pienākumu izpildīšanas vietu, lai aizstāvētu Ukrainas vienotību un integritāti, atgādina ĀM.

Nosodījumu Luhanskā notikušajam terora aktam un līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paudis arī mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Kā ziņots, Luhanskā teroristi naktī uz sestdienu notriekuši Ukrainas armijas transporta lidmašīnu, nogalinot 49 cilvēkus, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

"Naktī no 13. un 14.jūniju, nosēžoties Luhanskas lidostā, teroristi ciniski un zemiski no zenītraķešu kompleksiem un lielkalibra ložmetēja atklāja tieša tēmējuma uguni pa Ukrainas Bruņoto spēku gaisa spēku militāro transporta lidmašīnu "Il-76", kas veda personālsastāvu nomaiņai. Lidmašīnā atradās karavīri, tehnika, ekipējums un produkti," teikts ministrijas paziņojumā.

Tikmēr prokuratūra sakarā ar lidmašīnas notriekšanu uzsākusi krimināllietu par terorismu.

"14.jūnijā ap plkst.1.10, Ukrainas Bruņoto spēku transportlidmašīnai "Il-76" veicot nosēšanos Luhanskas lidostā, tā tika notriekta ar šāvienu no zenītraķešu kompleksa. Lidmašīnā bez deviņiem apkalpes locekļiem atradās 40 militārpersonas. Visi viņi gājuši bojā," norāda prokuratūra.

Kā vēsta organizācijas "Informatīvā pretestība" vadītājs Dmitro Timčuks, teroristu pozīcijās, no kurām tika šauts uz lidmašīnu, atrastas trīs zenītraķešu "Igla" palaišanas iekārtas, no kurām divas ir izšautas.

Luhanskas kaujinieki Krievijas aģentūrai "RIA Novosti" apliecinājuši, ka viņi notriekuši Ukrainas bruņoto spēku lidmašīnu.

Svarīgākais