Dūklavs Tadžikistānā un Mongolijā runās par sadarbību pārtikas tirdzniecības jomā

© f64

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes laikā no šodienas līdz 13.jūnijam apmeklēs Tadžikistānu un Mongoliju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Plānots, ka Dūklavs rīt, 10. jūnijā, tiksies ar Tadžikistānas lauksaimniecības ministru Kasimu Rahbaru, bet 12.jūnijā - ar Mongolijas lauksaimniecības ministra vietnieku Cevegdorju Tuvānu.

Ar abiem ministriem Dūklavs pārrunās turpmāko sadarbību lauksaimniecības jomā, tostarp sadarbību lauksaimniecības preču un pārtikas produktu tirdzniecības veicināšanā. Vizītes laikā plānotas arī citas tikšanās ar Tadžikistānas un Mongolijas amatpersonām un uzņēmējiem.

Latvijas tirdzniecības bilance ar Mongoliju pēdējos trijos gados bijusi pozitīva, jo Mongolija līdz šim nav importējusi Latvijā lauksaimniecības produktus. Latvija 2011.gadā uz Mongoliju eksportēja produktus par kopējo vērtību 0,7 miljoni eiro, savukārt 2012.gadā eksporta kopējā vērtība samazinājās līdz 0,5 miljoniem eiro. Taču jau 2013. gadā uz Mongoliju tika eksportēti lauksaimniecības produkti par kopējo vērtību 0,9 miljoni eiro.

Galvenais produkts, ko Latvija eksportē uz Mongoliju, ir sagatavotas un konservētas zivis un to izstrādājumi.

Arī Latvijas un Tadžikistānas lauksaimniecības produktu tirdzniecības bilance Latvijai ir izteikti pozitīva. Uz Tadžikistānu 2011.gadā lauksaimniecības produkti tika eksportēti 0,2 miljonu eiro vērtībā, bet 2012.gadā - 0,4 miljonu eiro vērtībā. Eksporta pieaugums 2013.gadā turpināja kāpt, nodrošinot vietējo produktu eksportu 0,5 miljonu eiro vērtībā. Salīdzinot 2013.gadu ar iepriekšējiem gadiem, eksportēto preču daudzums visās preču grupās ir palielinājies.

Produktu eksportā uz Tadžikistānu 2013.gadā dominēja zivju konservi, sagatavotas zivis un to izstrādājumi.

Politika

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais