Obama Putinam izvirzījis nosacījumus ASV un Krievijas attiecību uzlabošanai

© Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama 6.jūnijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ieteicis vairākus ceļus kā mazināt politisko spriedzi Ukrainā, ziņo Reuters.

Īslaicīgas tikšanās laikā Normandijā, kur notiek Normandijas desanta 70.gadadienas svinības, Obama skaidri norādījis Putinam, ka jāatzīst Ukrainas jaunievēlētais prezidents Porošenko par leģitīmu un jāpārtrauc ieroču un iekipējuma piegāde Ukrainas austrumu separātistiem.

"Ja Krievija tiešām izmantos iespēju un atzīs jauno Ukrainas prezidentu,un valdību sastrādāsies ar viņiem, tad radīsies arī iespējas mazināt saspīlējumu valstu starpā," uzsvēris Obama.

Jau ziņots, ka Francijā notiek Normandijas desanta 70.gadadienas svinības, kuras apmeklē vairāku pasaules valstu līderi, arī Obama, Kamerons, kā arī Ukrainas prezidenta amatā ievēlētais Petro Porošenko.

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pirms Normandijas desanta 70.gadadienas viesu kopīgajām pusdienām bijusi īsa, aptuveni 15 minūtes ilga, saruna ar Ukrainas prezidenta amatā ievēlēto Petro Porošenko.

Tikšanās, kuru sarīkoja Francijas prezidents Fransuā Olands, bija pirmā reize, kad Putins tikās ar Porošenko pēc viņa uzvaras 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Pasaules valstu līderi skaidri izteikušies par ātrākas asinsizliešanas un karadarbības pārtraukšanu Ukrainā.

Porošenko inaugurācija notiks sestdien, Putins uz šo pasākumu ielūgumu nav saņēmis, bet Krieviju svinīgajā pasākumā pārstāvēs Krievijas vēstnieks Ukrainā Andrejs Vorobjevs.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Politika

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kuram svētdien notikusī parlamenta vēlēšanu otrā kārta nesusi nu jau kārtējo pazemojošo sakāvi, cenšoties saglabāt valsts stabilitāti un starptautisko uzticamību, pirmdien atteicies pieņemt premjerministra Gabriela Atāla demisiju.

Svarīgākais