Baraks Obama viesosies Eiropas valstīs

© Scanpix/AFP

ASV prezidents Baraks Obama jūnija sākumā apmeklēs vairākas Eiropas valstis un tiksies ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu Petru Porošenko, vēsta Baltā nama preses pārstāvis.

ASV prezidents 3. jūnijā ieradīsies Polijas galvaspilsētā Varšavā, kur piedalīsies  svinībās,kas notiks, lai atzīmētu 25 gadu jubileju kopš pirmajām brīvajām vēlēšanām Polijā 1989. gadā.

Obama dosies uz Briseli ,kur piedalīsies G7 valstu apspriedē, kas sākotnēji ar Krievijas piedalīšanos tika paredzēta Sočos, taču pēc Krievijas aneksijas Krimā tika pārcelta uz Briseli. Jāatzīmē, ka Krievija no apspriedes ir izslēgta.

Paredzēts, ka 4. jūnijā Obama Varšavā tiksies ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu Petru Porošenko vēl pirms viņa inaugurācijas.

Kā žurnālistiem stāstīja ASV nacionālās drošības komitejas prezidenta palīgs Bens Rods, prezidents ieradīsies ar Francijā, kur piedalīsies Normandijas desanta 70.gadadienas ceremonijā. Vienlaikus Rods arī norādīja, ka Obama Normandijā netiksies ar Krievijas prezidentu Putinu.

Šā gada 6.jūnijā apritēs 70 gadi kopš tā dēvētās D-dienas, kad britu, amerikāņu un kanādiešu vienības, kā arī karavīri no Francijas un citām nacistu okupētajām valstīm šķērsoja Lamanša šaurumu un rītausmā izsēdāsNormandijas pludmalēs.Sabiedroto karavīru izsēšanās Normandijā iezīmēja sākumu nacistu karaspēka atspiešanai Eiropā un noveda pie Otrā pasaules kara beigām nākamā gada pavasarī.

Jau ziņots, ka Francijas pezidents Fransuā Olands uzaicinājis Ukrainas prezidenta amatā ievēlēto Petro Porošenko uz Normandijas desanta 70.gadadienas ceremonijām.

Gadadienas ceremonijas apmeklēs vairāku lielvalstu līderi, arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Francijā gaidāmie atceres pasākumi būs pirmā reize kopš Ukrainas krīzes sākuma, kad Putins tiksies ar Rietumu līderiem. 

 

Svarīgākais