Merkele Eiropas Komisijas prezidenta krēslā vēlas Žanu Klodu Junkeru

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien paziņojusi, ka par nākamo Eiropas Komisijas (EK) prezidentu jākļūst bijušajam Luksemburgas premjerministram Žanam Klodam Junkeram, vēsta ārzemju mediji.

Žans Klods Junkers nomainītu šajā amatā Žozē Manuelu Barrozu. Junkers par favorītu ceļā uz Eiropas Komisijas prezidenta kļuva pēc tam, kad par viņa kandidatūru labus vārdus teikusi Vācijas kanclere Angela Merkele, raksta laikraksts Financial Times.

Merkele esot zvanījusi Junkeram un teikusi, ka atbalstīs viņa kandidatūru, tāpat atbalstu Žanam Klodam izteikuši arī vairāki Eiropas Savienības labējo partiju pārstāvji.

"Es visas sarunas vedu tā, ka Žanam Klodam Junkeram ir jākļūst par Eiropas Komisijas prezidentu," saskaņā ar viņas pārstāvja Štefena Zeiberta teikto atzinusi Merkele.

Līdz šim nākamā EK prezidenta kandidatūru izvēlējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi, taču saskaņā ar Lisabonas līgumā iekļautajiem noteikumiem tagad viņiem "jāņem vērā" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti. Tiesa gan, ko nozīmē "ņemt vērā" vēlēšanu iznākumu, skaidri nav definēts.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā notikušajās EP vēlēšanās uzvarēja centriski labējā Eiropas Tautas partija (EPP), kas par savu kandidātu uz EK prezidenta amatu izvēlējusies Junkeru.

Taču EPP nav ieguvusi absolūto vairākumu, un Junkera kandidatūras apstiprināšanai tai nepieciešamas otras lielākās EP frakcijas - sociālistu (S&D) - atbalsts.

Svarīgākais