Latvija atzīst, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanas uzskatāmas par likumīgām

Ukrainas prezidenta vēlēšanas uzskatāmas par likumīgām, paziņojusi Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā norāda ĀM, 25.maijā notikušās Ukrainas prezidenta vēlēšanas ir bijušas likumīgas, brīvas un demokrātiskas un, neraugoties uz sarežģīto situāciju atsevišķos Ukrainas reģionos un bruņotu separātistu mēģinājumiem nepieļaut valsts pilsoņu brīvas gribas izpausmi, tās ir notikušas leģitīmi.

Vēlēšanas noritējušas, ievērojot starptautiski pieņemtos demokrātisku vēlēšanu standartus, tostarp klātesot arī plašai starptautisko novērotāju pārstāvniecībai. No Latvijas vēlēšanu novērošanā piedalījās desmit Saeimas un trīs ĀM pārstāvji.

Latvija gan izsaka dziļu nožēlu, ka Krievijas īstenotās nelikumīgās aneksijas rezultātā vēlēšanas nevarēja sarīkot Krimā.

Tāpat ĀM uzsver, ka demokrātisku vēlēšanu norise un jaunievēlētā Ukrainas prezidenta stāšanās amatā kalpo par būtisku soli uz situācijas stabilizāciju un tālāku reformu īstenošanu valstī, un atgādināja, ka sagaida, ka uz šiem procesiem netiks izdarīts destruktīvs spiediens no ārpuses.

Latvija stingri izsaka atbalstu Ukrainas suverenitātei un tās teritoriālajai vienotībai, kā arī konsekventi atbalsta Ukrainas valdības centienus rast mieru un stabilitāti valstī, norādīja ĀM.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, saņemot 54,09% balsu, Ukrainas vēlēšanās uzvarējis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko.

Svarīgākais