Galēji labējie un eiroskeptiķi gūst labus panākumus Eiropas Parlamenta vēlēšanās

© Scanpix/AFP

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Francijā un Lielbritānijā uzvarējušas galēji labējās un eiroskeptiķu partijas, kas guvušus labus panākumus arī citās bloka dalībvalstīs, vairāk nekā divas reizes palielinot savu pārstāvniecību EP.

Lai gan visvairāk vietu parlamentā ieguvusi Eiropas Tautas partija (EPP), par vēlēšanu uzvarētājiem var uzskatīt arī eiroskeptiķus, protesta partijas, kreisos un labējos ekstrēmistus.

Francijas premjerministrs Manuels Valss galēji labējās Nacionālās frontes (FN) uzvaru EP vēlēšanās Francijā nodēvējis par politisku zemestrīci.

Pēc 80% balsu saskaitīšanas, FN ieguvusi 26% balsu, pārliecinoši pārspējot centriski labējo Tautas kustības savienību (UMP), kas saņēmusi 20,6% balsu, un valdošo Sociālistu partiju, kas ieguvusi 13,8% balsu.

Lielbritānijā, kur EP vēlēšanas notika pagājušo ceturtdien, uzvaru guvusi Naidžela Faridža vadītā eiroskeptikā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP), kas ieguvusi 29% balsu.

Premjerministra Deivida Kemerona vadītie konservatīvie un opozīcijā esošie leiboristi katrs saņēmuši mazāk par 24% balsu.

Tikmēr Dānijā visvairāk balsu ieguvusi galēji labējā pret imigrāciju noskaņotā Dānijas Tautas partija un Ungārijā - galēji labējā Kustība par labāku Ungāriju ("Jobbik").

Nīderlandē Gērta Vildersa pārstāvētā Nīderlandes Brīvības partija (PVV) ierindojusies otrajā vietā.

Tikmēr Vācijā - ES lielākajā dalībvalstī ar visvairāk vietām EP - un Itālijā stingras pozīcijas saglabājuši centriskie spēki.

Svarīgākais