ASV armijas sekretārs: Sadarbība starp ASV un Latviju pastiprinās

© f64

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šodien ar ASV armijas sekretāru Džonu M. Makhjū pārrunāja abu valstu pastiprinātas sadarbības iespējas nākotnē. Makhjū, kurš apmeklē visas trīs Baltijas valstis, šodien pēc tikšanās ar Vējoni žurnālistiem konkrētās detaļās neieslīga, taču uzsvēra, ka sadarbība starp ASV un Latviju pastiprinās.

"Šodien ar ministru pārrunājām turpmākās sadarbības iespējas, un es vēlreiz no savas puses apliecināju ASV klātbūtni un pienākumu būt šeit," norādīja ASV armijas sekretārs.

ASV armijas sekretārs nenoliedz, ka tikšanās ar Latvijas amatpersonām ir kontekstā ar notikumiem, kas norisinās Eiropā. "Sadarbība starp ASV un Latviju pastiprinās un ir ne tikai iepriekšminēto notikumu kontekstā, bet šāda sadarbība jau bija aizsākta vairākus gadus iepriekš. Mēs ļoti augsti vērtējam šo sadarbību ne tikai militārā, bet arī dažādu civilo projektu ziņā un to turpināsim," norādīja ASV armijas sekretārs.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts žurnālistiem atgādināja, ka brīdī, kad nepieciešams stiprināt Latvijas drošību, ASV ir nākusi palīgā, nosūtot desantniekus, bezpilota lidaparātus un rotācijas periodā palielinot patruļlidmašīnu skaitu.

"Šodien mēs pārrunājām gan tālākās sadarbības iespējas, gan veidus, kā maksimāli izmantot ASV karavīru klātbūtni, lai uzlabotu mūsu karavīru sadarbību ar viņiem. Mēs ceram, ka šīs vizītes rezultātā mēs redzēsim ne tikai turpinājumu šai ASV klātbūtnei, bet arī tiešām efektīvus un labi sagatavotus plānus, kā mūsu karavīri kopā mācās un attīsta savas spējas," uzsvēra Sārts.

Jau ziņots, ka ASV armijas sekretārs apmeklēs Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē, kur tiksies ar Mičiganas Nacionālās gvardes 126.kavalērijas pulka bezpilota lidmašīnu karavīru vadu.

Makhjū ASV armijas sekretāra amatā tika apstiprināts 2009.gada 21.septembrī. Armijas sekretārs ir augstākā civilā amatpersona ASV armijā, kuru nominē ASV prezidents. Viņa galvenās atbildības jomas ir personāla politika, ieroču un ekipējuma iegāde, kā arī finanšu izlietojums.

Aģentūra LETA jau nesen rakstīja, ka tuvāko mēnešu laikā apmēram 200 ASV Speciālo operāciju spēku karavīri piedalīsies dažādās militārajās mācībās Baltijā, tādā veidā palielinot ASV klātbūtni šajā reģionā, liecina Latvijas Aizsardzības ministrijas militāro ziņu portālā "Sargs.lv" pieejamā informācija.

Pentagona preses virsnieks Stīvs Varens paziņojis, ka apmēram 40 karavīru maijā jau piedalījās mācībās "Kevadtorm" ("Pavasara vētra") Igaunijā, savukārt 140 karavīru piedalīsies no 12.līdz 30.maijam Latvijā un Lietuvā notiekošajās mācībās "Flaming Sword" ("Liesmojošais zobens").

Savukārt ASV 173.kājnieku brigādes karavīri piedalīsies arī Latvijas bruņoto spēku apvienotajās mācībās "Namejs", kas notiek no 19. līdz 27.maijam. Mācības būs apjomīgākās bruņoto spēku apvienotās mācības pēdējo gadu laikā, kurās piedalīsies vairāk nekā 2200 Latvijas karavīru un zemessargu.

Tuvāko divu mēnešu laikā Baltijas valstīs un divās Austrumeiropas valstīs speciālo operāciju spēku vienības piedalīsies arī citās mazāka apmēra mācībās, kuru laikā iepazīs reģiona valodas un kultūras īpatnības, kā arī uzlabos taktiskās iemaņas kopā ar NATO sabiedrotajiem. Kopumā šajā apmācībā būs iesaistītas astoņas valstis - Lietuva, Latvija, Igaunija, Polija, Somija, Norvēģija, Zviedrija un ASV.

Vēstīts arī, ka Latvijā aprīļa beigās ieradās ASV gaisa desanta rota no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes vienības, lai piedalītos rotējošā mācību procesā, un uzturēsies Latvijā vismaz līdz šā gada beigām. Rota izvietota Ādažu bāzē. ASV desantnieki ieradušies arī pārējās Baltijas valstīs un Polijā.

Maija sākumā Latvijā ieradās Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126.kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu karavīru vads, kas uzturēsies Latvijā divus mēnešus, lai trenētos veikt bezpilota lidmašīnu lidojumus kopā ar Latvijas bruņoto spēku karavīriem.

Politika

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi saistībā ar Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija komandas veidotajā filmā izteiktajiem pieļāvumiem, ka Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, iespējams, pret kukuļiem palīdzējuši Krievijas naftas kompānijas "Jukos" bijušajam vadības pārstāvim Leonīdam Ņevzļinam vērsties pret Kremļa opozicionāriem, aģentūra LETA uzzināja birojā.

Svarīgākais