Koalīcija ārkārtas sēdē pārrunās situāciju saistībā ar incidentiem, kuros iesaistīti NATO jūrnieki

© scanpix

Valdību veidojošās partijas piektdien, 16.maijā, ārkārtas koalīcijas sēdē plāno diskutēt par drošības stāvokļa novērtējumu pašvaldībās, tostarp plānots izvērtēt Ventspilī notikušos incidentus, kuros iesaistīti NATO karavīri.

Sanāksmē plānots arī pārrunāt Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") izteikumus par NATO karavīriem.

Valdošā koalīcija plāno paust vienotu pozīciju šajā jautājumā.

Koalīcijas sēdi esot rosinājusi sasaukt "Vienotības" Saeimas frakcija.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nosoda Ventspils domes vadības izteiktos apgalvojumus par NATO spēku klātbūtni Latvijā un uzskata, ka tā ir bezatbildīga retorika, aģentūru LETA informēja Straujumas preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Viņa uzsver, ka NATO karavīri Latvijā ieradušies tādēļ, ka to lūdzis Ministru kabinets, ņemot vērā sarežģīto starptautisko situāciju, kāda ir saistībā ar notikumiem Ukrainā. "NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri, un mūsu valstī viņi ir Latvijas un tās sabiedrības aizstāvji," pauž valdības vadītāja.

Viņasprāt, nepiedienīgai uzvedībai nav attaisnojuma, taču vienlaikus attaisnojama nav vardarbīga rīcība pret NATO karavīriem, kāda bija Ventspilī 10. un 11.maijā. Straujuma sola pati personīgi sekot līdzi incidenta izmeklēšanai un cer, ka tā pēc iespējas drīzāk atklās patiesos notikumu apstākļus un vainīgie tiks sodīti. Tāpat viņa atgādina, ka par kārtību pilsētā atbild konkrētā pašvaldība.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Ventspils mērs Lembergs sola nosūtīt vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, lai informētu par nepieņemamo NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī pagājušās nedēļas nogalē, kas, viņaprāt, diskreditē NATO dalībvalstu prestižu iedzīvotāju acīs.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā gan aģentūrai LETA teica, ka Nacionālie bruņotie spēki ir informēti par incidentiem Ventspilī, taču izmeklēšanu veic Valsts policija, kurai atbalstu sniedz Militārā policija. Ministrijā gan uzsvēra, ka katra mācību dalībvalsts pati nosaka, kā karavīri savā brīvajā laikā var atpūsties, atrodoties ārpus militārajiem objektiem.

No 9.maija līdz 22.maijam Latvijā norisinās starptautiskā mīnu meklēšanas operācija "Open Spirit 2014". Tās sākumfāzē pagājušās nedēļas nogalē Ventspils ostā bija pietauvojušies NATO kuģi. Operācijā piedalās pavisam 26 karakuģi no NATO un Eiropas Savienības valstīm.

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.