Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Valsts galvenajam baņķierim – atkal treknas dividendes

© f64

Citadele banka padomes priekšsēdētāja, Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētāja Klāva Vaska un kokrūpnieka, partiju lielsponsora Ulda Mierkalna uzņēmums SIA Ekra Capital arī pagājušā gada peļņu 136 000 latu apmērā sadalījis dividendēs, liecina Uzņēmumu reģistra tikko publicētais SIA Ekra Capital gada pārskats un tā pielikumi.

Jāatgādina, ka 2012. gadā K. Vasks dividendēs no šā uzņēmuma saņēma 125 000 latu, kļūstot par vislielākās dividendes saņēmušo valsts amatpersonu konkrētajā gadā.

Ņemot vērā, ka šobrīd K. Vaskam pieder 50% SIA Ekra Capital kapitāla, var aprēķināt, ka viņš dividendēs saņems 68 000 latu. Pagājušā gada valsts amatpersonas deklarācijā šī summa nav norādīta, jo lēmums par dividenžu izmaksu pieņemts nesen, līdz ar to šīs dividendes K. Vaskam būs jādeklarē nākamgad.

Vispār K. Vasks ir viena no vislabāk atalgotajām valsts amatpersonām. Par darbu valsts kontrolētajā Citadele banka pērn viņš saņēmis 3000 latu mēnesī, bet par Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanu – vēl 1474 latus mēnesī.

Neatkarīgā jau iepriekš pievērsa uzmanību vairākām ļoti interesantām SIA Ekra Capital biznesa niansēm, jo, piemēram, K. Vaska maciņam veiksmīgajā 2012. gadā uzņēmums pelnīja ar pamatlīdzekļu – dzelzceļa kravas vagonu – pārdošanu, nevis ar to iznomāšanu vai kravas pārvadājumu organizēšanu. Kā liecina tikko publicētais pagājušā gada SIA Ekra Capital gada pārskats, uzņēmums vagonus sācis iznomāt. Par to liecina arī šāds vadības ziņojuma ieraksts: «Darbības paplašināšanai un vagona skaita pieaugumam 2012. gadā uzņēmums piesaistīja stratēģisko investoru no Krievijas, kas deva iespēju palielināt uzņēmuma vagonu parku. Savukārt 2013. gada sākumā visi vagoni tika nodoti nomā uzņēmuma klientiem, kas ļāva 2013. gadā sasniegt LVL 734 471 apgrozījumu un noslēgt pārskata gadu ar peļņu LVL 136 079 apmērā. Sabiedrība 2014. gadā ir ieplānojusi attīstību turpināt, ja to ļaus ģeopolitiskā situācija reģionā.»

Vadības ziņojumā minētais «investors no Krievijas» acīmredzot nav kokrūpnieks U. Mierkalns, kurš, atbilstīgi datu bāzes Firmas.lv informācijai, pastarpināti SIA Ekra Capital daļas ieguva nesen. Iepriekš šīs daļas apmēram gadu piederēja Kiprā reģistrētajai First Cargo Company FC Ltd.

Ja salīdzina Uzņēmumu reģistra datus un K. Vaska valsts amatpersonas deklarācijas, tad «stratēģiskā investora no Krievijas» piesaistīšana un vēlāk Einara Repšes partiju un sabiedrisko organizāciju lielsponsora U. Mierkalna iesaistīšana ļoti ienesīgajā vagonu biznesā vismaz no malas izskatās pietiekami mīklains pasākums.

K. Vaska 2012. gada valsts amatpersonas deklarācijā norādīts darījums

«Kapitāldaļu pārdošana» par 322 141 eiro, un nepārprotami tā ir SIA Ekra Capital 50% daļu pārdošana. Jau nākamā gada valsts amatpersonas deklarācijā rakstīts «Atcelts darījums» par 322 141 eiro. Loģisks secinājums – «stratēģiskā investora no Krievijas» piesaistīšana, kas «deva iespēju palielināt uzņēmuma vagonu parku», nemaz nav notikusi.

Arī U. Mierkalna kļūšana par SIA Ekra Capital stratēģisko investoru nedaudz tīta noslēpuma plīvurā. Proti, pagājušā gada 16. decembrī Ekra Capital 50% daļu no First Cargo Company FC Ltd pārņēma SIA DMX. 6. janvārī SIA DMX no Kipras kompānijas ar zīmīgu nosaukumu – Belamor-Kanal Limited – nopirka U. Mierkalns. Dažas dienas vēlāk SIA DMX nomainīja nosaukumu uz SIA Kubit. Pusgada laikā tā bija jau trešā nosaukuma maiņa šim uzņēmumam – iepriekš tas saucās gan SIA FF Asset Management, gan SIA GRU, kas atgādina Krievijas armijas izlūkdienesta abreviatūru (Glavnoje razvedivaķeļnoje upravļeņije).

Nav arī zināms, par kādu cenu K. Vasks pārdeva U. Mierkalnam SIA Ekra Capital kapitāla daļas, jo šādu darījumu K. Vasks nav deklarējis. Summai būtu jābūt pārliecinošai, jo, kā redzams no iepriekšminētā, U. Mierkalns ieguva kapitāla daļas, kuras tūlīt nesušas visai prāvas dividendes.