Somijas prezidents: Drošības situācija Eiropā ir mainījusies

© Scanpix

Ukrainas krīzes iespaidā drošības situācija Eiropā ir mainījusies un eiropiešiem jāsaprot, ka līdz šim ilgušais miera periods var nebūt mūžīgs, intervijā Igaunijas televīzijai ETV sacīja Somijas prezidents Sauli Nīniste.

Jautāts, kādus secinājumus no Ukrainas krīzes izdarījusi Somija, Nīniste norādīja, ka apstākļi ir mainījušies. Kaut arī Aukstais karš nav atgriezies, pieaugusi dziļa neuzticēšanās starp valstīm.

"Šī ir pilnīgi jauna situācija. Kā tā ietekmē Somiju? Tāpat kā tā ietekmē ikvienu citu; noteikti pamatprincipi mainās," sacīja Nīniste.

Somijas prezidents norādīja uz nepieciešamību nodrošināt Somijas aizsardzības spēku kvalitāti un efektīvu reģionālo aizsardzību, stiprinot drošības sadarbību starp Somiju un Zviedriju un abu valstu attiecības ar NATO.

"Es arī ceru, ka visā Eiropā skan modinātājzvans par nepieciešamību apspriesties par kopīgu Eiropas aizsardzības un drošības politiku," sacīja Nīniste.

Tomēr Somijas pašreizējā valdība neplāno iestāšanos NATO, sacīja prezidents, norādot, ka katrai nācijai jāaizstāv sevi pašai un jāattīsta savas spējas neatkarīgi no dalības starptautiskās aliansēs.

Svarīgākais