Kerijs aicina Krieviju atteikties no prokrievisko separātistu atbalstīšanas Ukrainā

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien apsveicis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju atbrīvošanu Austrumukrainā, bet uzsvēris, ka ar to nepietiek spriedzes izkliedēšanai.

Viņš aicinājis Maskavu atteikties no prokrievisko separātistu atbalstīšanas un pieminējis iespēju, ka pret Krieviju var tikt noteiktas jaunas sankcijas, ja būs vērojams, ka tā iesaistās situācijas destabilizēšanā.

Kerijs, kas uzturas vizītē Kongo Demokrātiskajā Republikā, telefonsarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu apspriedis situāciju Ukrainā, tostarp piektdienas traģēdiju Odesā, kur ugunsgrēkā Arodbiedrību namā un konfrontācijā starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviski noskaņotajiem aktīvistiem gājuši bojā 46 cilvēki. Iepriekš ASV Valsts departaments aicināja Ukrainu veikt pilnvērtīgu Odesas notikumu izmeklēšanu un sodīt vainīgos.

Tikmēr Krievijas mediji vēsta, ka Lavrovs aicinājis ASV izdarīt spiedienu uz Ukrainu, lai tā izbeigtu pretterorisma operāciju valsts austrumdaļā, ko Kremlis dēvē par "soda akciju", un atbrīvotu aizturētos separātistu līderus.