Obama paziņo par 30 000 karavīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu

ASV prezidents Baraks Obama trešdien paziņoja par 30 000 karavīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu, solot pārņemt iniciatīvu, lai izbeigtu nepopulāro karu un sāktu spēku izvešanu 2011.gada jūlijā.

Plašā runā Vestpointas militārajā akadēmijā Obama izklāstīja savu jauno straujo kara stratēģiju un pirmo reizi izteica solījumu, ka amerikāņu spēki sāks atgriezties mājās.

"Afganistāna nav pazaudēta, taču dažus gadus tā virzījusies atpakaļ," sacīja Obama, norādot, ka papildspēki var sakaut teroristu organizāciju "Al Qaeda", apspiest talibu nemierniekus un pavērt ceļu spēku izvešanai.

"Kā virspavēlnieks es esmu pārliecināts, ka mūsu nacionālajās interesēs ir vitāli svarīgi nosūtīt papildus 30 000 karavīru uz Afganistānu," sacīja Obama. "Pēc 18 mēnešiem mūsu spēki sāks atgriezties mājās."

Tomēr Obama nepieminēja, kad, viņaprāt, varētu beigties 2001.gada nogalē sāktā misija Afganistānā.

Pirmie jūras kājnieki no papildspēkiem varētu tikt izvietoti Afganistānā līdz Ziemassvētkiem un visi papildspēki tiks izvietoti sešu mēnešu laikā.

Afganistānā izvietoto ASV spēku komandieris Stenlijs Makristels, kurš pirms četriem mēnešiem lūdza nosūtīt papildspēkus, apsveica jauno stratēģiju, norādot, ka tā viņam sniedz "skaidru militāro misiju un resursus uzdevuma pabeigšanai".

Obama arī vērsās pie NATO sabiedrotajiem, lai tie nosūtītu papildspēkus, pavēstot, ka arī viņus apdraud Afganistānā sakņotais terorisms.

Tāpat viņš izklāstīja jaunas politiskas pieejas Afganistānai un Pakistānai un solīja vajāt "Al Qaeda", lai arī kur tā parādītos. Viņš norādīja, ka "Al Qaeda" tiks vajāta Somālijā vai Jemenā, vai arī citviet, ja tas būs nepieciešams.

Viņš arī brīdināja Afganistānas prezidenta Hamida Karzai valdību, ka ir beigušās dienas, kad netika prasīta rīcība, pieprasot apkarot korupciju.