Par Zimbabves prezidentu ievēl Mugabi

Zimbaves prezidenta vēlēšanās uzvarējis Roberts Mugabe, bet viņa vadītā partija "Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) parlamentā ieguvusi divu trešdaļu vairākumu, vēsta BBC news.

Saskaņā ar Zimbabves Vēlēšanu komisijas pasludinātajiem balsu skaitīšanas rezultātiem Mugabe ieguvis 61% balsu, kamēr par opozīcijas līderi Morganu Cvingirai balsojuši tikai 35% vēlētāju. Savukārt Mugabes vadītā ZANU-PF no 210 parlamenta deputātu vietām ieguvusi 150.

Tādējādi 89 gadus vecais Mugabe, kurš atrodas pie varas jau 33 gadus, kopš Zimbabve 1980.gadā oficiāli ieguva neatkarību, ieņems prezidenta krēslu arī septīto pilnvaru termiņu.

Tikmēr Cvingirai jau paziņojis, ka viņa vadītā Kustība par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) boikotēs valdības institūcijas un Mugabes uzvaru, kas iegūta, viltojot vēlēšanu rezultātus, apstrīdēs tiesā.

Tajā pašā laikā, protestējot pret vēlēšanu norisi, no amata sestdien atkāpies viens no deviņiem Zimbabves Vēlēšanu komisijas locekļiem.

Mugabem un Cvingirai adresētā vēstulē, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā, Mhululi Njathi norādījis, ka trešdien notikušās vēlēšanas neatbilst godīgu vēlēšanu standartiem.

Njathi piebildis, ka viņa demisija nekādā ziņā nav saistīta ar vēlēšanu iznākumu.

Eiropas Savienība (ES), kas joprojām uztur spēkā pret Mugabes režīmu vērstās sankcijas, jau paziņojusi, ka to ļoti satraukušas vēstis par "iespējamajiem pārkāpumiem un ziņas par nepilnīgo [vēlētāju] līdzdalību".

Lielākā vietējo novērotāju organizācija "Zimbabves vēlēšanu atbalsta tīkls" (ZESM) jau iepriekš paziņojusi, ka nepilnīgās vēlētāju reģistrācijas dēļ balsstiesības liegtas aptuveni miljonam zimbabviešu.