Lietuva piemin Medininku traģēdijas gadadienu

Lietuva trešdien piemin 22.gadskārtu kopš PSRS omoniešu uzbrukuma Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas, kurā dzīvību zaudēja septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki.

Viņu piemiņai tika veltīta mise Viļņas katedrālē un atceres brīži gan pie upuru memoriāla Medininkos, gan Viļņas Antakalnes kapsētā.

1991.gada 31.jūlija naktī omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam tika smagi ievainoti ar šāvieniem pakausī un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki. Slaktiņā izdzīvoja tikai viens smagi ievainots muitnieks, kura dzīvību mediķiem izdevās glābt.

Kā piemiņas pasākumā Medininku memoriālā uzsvēris Seima spīkers Vīds Ģedvils, visi nozieguma vaininieki, izņemot vienu, joprojām atrodas brīvībā un Lietuvas tiesībsargāšanas institūcijām nav sasniedzami, tomēr cīņā par taisnīgumu Lietuva nedrīkst nolaist rokas.

Par dalību Medininku asinspirtī Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm līdz šim izdevies saukt pie atbildības tikai bijušo Rīgas omonieti Konstantīnu Mihailovu jeb Konstantīnu Ņikuļinu, piespriežot viņam mūža ieslodzījumu, bet šis spriedums vēl nav stājies spēkā, jo lieta iesniegta Lietuvas apelācijas tiesā.

Attiecībā uz vēl trim apsūdzētajiem, kas ir Krievijas pilsoņi un izsludināti starptautiskajā meklēšanā, - Aleksandru Rižovu, Andreju Laktionovu un Česlavu Mļiņņiku - Lietuvas tiesa aizpērn jūlijā saskaņā ar jauno Lietuvas kriminālkodeksa redakciju pārkvalificēja agrākās apsūdzības kriminālnoziegumos par apsūdzībām noziegumos pret cilvēci, kam nav noilguma. Minētie kriminālkodeksa grozījumi arī ļāvuši pabeigt pirmstiesas izmeklēšanu bez aizdomās turēto līdzdalības. Arī Mihailovu Lietuvas Ģenerālprokuratūra grib tiesāt saskaņā ar pilnīgi jaunām apsūdzībām.

Pašlaik Lietuvas apelācijas tiesa izskata gan paša Mihailova, gan Ģenerālprokuratūras iesniegtās pārsūdzības.

Pirmstiesas izmeklēšana attiecībā uz jaunajām apsūdzībām tika pabeigta jūnijā. Apsūdzētie un viņu advokāti līdz 30.septembrim ir tiesīgi iepazīties ar lietas materiāliem, kas apkopoti vairāk nekā 70 sējumos, bet pēc tam tiks sagatavots apsūdzības akts un lieta tiks nodota tiesai.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra visā pirmstiesas izmeklēšanas laikā nosūtījusi saviem Krievijas kolēģiem kopumā 25 tiesiskās palīdzības lūgumus. Jaunākais no tiem tika nosūtīts pirms mēneša, lūdzot noteikt apsūdzēto atrašanās vietas un nodot viņiem informāciju par izmeklēšanas pabeigšanu.

Uz pēdējo dokumentu atbilde vēl nav saņemta, bet visās iepriekšējās reizēs Krievijas puse uzsvērusi, ka atsakās izdot Lietuvas Republikai savus pilsoņus, jo izvirzītās prasības varētu būt pretrunā ar Krievijas Federācijas interesēm un drošību.

Sakarā ar lietas pārkvalificēšanu un cenšoties savākt papildu datus, Lietuvas Ģenerālprokuratūra divu gadu laikā nosūtījusi četrus tiesiskās palīdzības lūgumus arī Latvijas Ģenerālprokuratūrai, bet no Latvijas saņemto dokumentu lielā apjoma dēļ to iztulkošanai lietuviešu valodā vien bijis vajadzīgs gandrīz gads.

Svarīgākais