Izraēlas valdība apstiprina palestīniešu cietumnieku atbrīvošanu

Izraēlas valdība svētdien apstiprināja plānu atbrīvot palestīniešu ieslodzītos, ziņo Izraēlas radio.

Izraēlas premjerministra Benjamina Neatanjahu birojs paziņoja, ka ministru kabinets apstiprināja miera sarunu atsākšanu ar palestīniešiem, nesniedzot sīkāku informāciju.

Iepriekš Izraēlas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, aģentūrai AFP apliecināja, ka pirms miera sarunu atsākšanas ar palestīniešiem Izraēla atbrīvos aptuveni 80 palestīniešu cietumniekus.

"Cietumnieku atbrīvošana sāksies tad, kad sāksies sarunas," sacīja amatpersona. "Mēs runājam par viņu atbrīvošanu vairākos posmos."

Varētu tikt atbrīvoti "aptuveni 80 ieslodzītie", kas visi cietumos nonākuši vēl "pirms Oslo" - tas ir, pirms 1993.gada, kad Norvēģijas galvaspilsētā tika parakstīti miera līgumi.

Palestīniešu pašpārvaldes pārstāvis aģentūrai AFP sacīja, ka otrdien Vašingtonā atsāksies Izraēlas un palestīniešu miera sarunas, kas apturētas kopš 2010.gada septembra. Oficiāls apstiprinājums par miera sarunu atsākšanos nav saņemts.

Palestīnieši 2010.gada septembrī atteicās turpināt tiešās miera sarunas, skaidrojot, ka neredz tām jēgu, ja vienlaikus Izraēla okupētajās palestīniešu teritorijās turpina kolonistu apmetņu būvniecību.

Vēl līdz sarunu izjukšanai pusēm nebija izdevies panākt nekādu vērā ņemamu progresu nevienā no svarīgākajiem jautājumiem - nedz par Jeruzalemes statusu, nedz par palestīniešu valsts robežām, nedz par palestīniešu bēgļu likteni.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass vairākkārt uzsvēris, ka pirms sarunu atsākšanas Izraēlai jāaptur apmetņu būvniecība un jāatbrīvo palestīniešu cietumnieki.