"Human Rights Watch" nosoda protestētāju nogalināšanu Ēģiptē

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) svētdien nosodīja Ēģiptes varasiestādes par protestētāju vardarbīgo izdzenāšanu, kurā nogalināti vairāk nekā 70 cilvēki.

Ēģiptes policija sestdienas rītā Kairā nošāvusi 72 gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājus un vēl simtiem ievainojusi.

Sadursmes demonstrantu un policijas starpā izcēlās sestdienas rītā uz lidostas ceļa, policijai izklīdinot protestētājus, kuri likumsargu virzienā raidīja akmeņus.

Pēc islāmistu sacītā, policija uz demonstrantiem šāvusi ar kaujas patronām. Iekšlietu ministrija apgalvo, ka protestētāju izdzenāšanā izmantota tikai asaru gāze.

HRW svētdien nosodīja Ēģiptes varasiestādes par kriminālu nevērību pret cilvēku dzīvībām. Pēc HRW rīcībā esošās informācijas, daudzi Kairā bojā gājušie protestētāji nogalināti ar šāvieniem krūtīs un galvā.

Organizācija aicinājusi Ēģiptes pagaidu valdību un armijas līderus nekavējoties dot rīkojumu, lai apturētu kaujas munīcijas izmantošanu pret protestētājiem.

Jau ziņots, ka Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata.

Pēc Mursi gāšanas armija iecēlusi pagaidu prezidentu Adli Mansuru, kurš solījis sarīkot parlamenta vēlēšanas 2014.gada sākumā.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais