Japāna vēlas veidot jūras desanta spēkus

Japānai nepieciešamas jūras desanta vienības, kas līdzinātos ASV jūras kājniekiem, un bezpilota izlūkošanas lidmašīnas, atsaucoties uz valdības ziņojumu, kuru paredzēts publiskot šonedēļ, ceturtdien ziņo japāņu mediji.

Sagaidāms, ka starpziņojumu par nepieciešamajām aizsardzības spēku reformām Aizsardzības ministrija publiskos piektdien.

Tajā arī uzsvērts, ka nepieciešams "nostiprināt visaptverošas atturēšanas spējas", tostarp pretraķešu aizsardzības sistēmu, kas vērsta pret Ziemeļkoreju.

Lai gan ziņojumā nav minēts termins "preventīva trieciena spējas", tas atspoguļo debates Japānas aizsardzības sistēmā par nepieciešamību no jauna definēt līdzšinējos pacifistiskos principus, kas likti pamatā mūsdienu Japānas valstij.

Premjerministrs Sindzo Abe norādījis, ka Japānai nepieciešamas diskusijas par zināma veida pirmā trieciena iespējām, ja tā vēlas efektīvi pretoties draudiem, ko rada Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammas.

Tomēr eksperti norāda, ka Abem ir jārīkojas piesardzīgi, jo ASV okupācijas spēku uzspiestajā konstitūcijā iekļautie pacifisma principi bauda lielu atbalstu sabiedrībā. Tos aizstāv arī Abes vadītās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) koalīcijas partneri - partija "Jaunais Komeito".

Kreisi orientētais laikraksts "Asahi" un labējās noslieces avīze "Yomiuri" vēsta, ka ziņojumā ieteikts izveidot desanta vienības, kas līdzinātos ASV jūras kājniekiem un būtu spējīgas izcelties nomaļajās salās, uz kurām pretenzijas piesaka citas reģiona valstis, īpaši Ķīna.

Ziņojuma autori mudina izveidot arī bezpilota izlūkošanas lidmašīnu floti, lai varētu efektīvi kontrolēt Japānas okeānā plaši izkaisīto teritoriju.

Ziņojums ir starpposms Japānas ilgtermiņa stratēģijas dokumenta gatavošanas procesā un gala ziņojuma publiskošana gaidāma gada beigās, aģentūrai AFP pavēstīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis, piebilstot, ka komisijā, kuras sastāvā ir augstākās aizsardzības sistēmas amatpersonas, diskusijas ilgst jau vairākus mēnešus.

Abes valdība ir izlēmusi pārskatīt pašreizējo aizsardzības ilgtermiņa stratēģijas dokumentu, kuru 2010.gadā sagatavoja tagad opozīcijā esošā kreisi centriskā Japānas Demokrātiskā partija.

Šogad pirmo reizi pēdējās desmitgades laikā palielināts valsts aizsardzības budžets.