Sadursmēs Kairā nogalināti deviņi cilvēki

© Scanpix/AFP

Sadursmēs starp gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem un viņa pretiniekiem Kairā otrdien nogalināti vismaz deviņi cilvēki, ziņo vietējie mediji.

Vardarbība sākās īsi pirms saullēkta pie Kairas universitātes, kur kopš 3.jūlija apvērsuma pulcējas Mursi atbalstītāji.

Musulmaņu brālība paziņojusi, ka Iekšlietu ministrijas atbalstīti huligāni uzbrukuši miermīlīgajiem demonstrantiem, taču varasiestādes to noliedz.

Avoti policijā stāsta, ka vairāki simti Mursi atbalstītāju iesaistījušies sadursmēs ar vietējiem iedzīvotājiem un ielu tirgotājiem. Sadursmēs izmantoti arī šaujamieroči.

Valstij piederošais laikraksts "Al Ahram", atsaucoties uz avotiem veselības aizsardzības ministrijā, vēsta, ka pie Kairas universitātes 33 cilvēki guvuši ievainojumus.

Sadursmju vietā redzami vismaz 15 sadedzinātu automašīnu vraki. Ielas klāj asins plankumi un izdauzīto tirgotavu skatlogu stiklu lauskas. Sadursmju dalībnieki pielaiduši uguni arī tuvumā esošajam ceļu policijas iecirknim.

Tikmēr kāds cilvēks slimnīcā miris no pirmdien gūtajiem ievainojumiem. Tādējādi savstarpēji naidīgi noskaņoto ēģiptiešu grupu sadursmēs bojāgājušo skaits galvaspilsētā pēdējo divu dienu laikā pieaudzis līdz 14, bet kopumā kopš 3.jūlija nekārtībās nogalināti jau aptuveni 100 cilvēki.

Islāmistu sēdošās demonstrācijas vietu pie Kairas universitātes pēc sadursmēm apsargā ar mietiem bruņoti vīri. Savukārt vietējie iedzīvotāji aptur visas automašīnas, kas dodas universitātes virzienā, lai tās pārmeklētu un pārbaudītu vai spēkratos nav paslēpti ieroči.

Prokuratūra uz 15 diennaktīm aizturējusi 22 Mursi atbalstītājus, kas tiek turēti aizdomās par pirmdienas uzbrukumu gāztā prezidenta pretiniekiem Kairas centrā. Viņi tiek apsūdzēti arī par nelikumīgu šaujamieroču un munīcijas nēsāšanu.

Daži iedzīvotāji, kas mīt netālu no islāmistu rīkotās sēdošās demonstrācijas norises vietas, iesnieguši prokuratūrā lūgumu protestētājus padzīt, un kāds avots drošības dienestos izteicies, ka tiesa drīzumā šo prasību izskatīs, "lai dotu armijai likumīgu pamatu protestu pārtraukšanai".

Musulmaņu brālība solījusi, ka protestus turpinās, kamēr Mursi netiks atbrīvots un atjaunots amatā.

Arī ASV, kas ik gadus Ēģiptes armijai piešķir 1,3 miljardus lielu finansējumu, aicinājušas Mursi atbrīvot un pārtraukt "visus politizētos arestus un aizturēšanas".

Trešdienas rītā bumbas sprādzienā, kas noticis kādā policijas iecirknī Dekahlījas provinces galvaspilsētā Mensūrā nogalināts viens un ievainoti 17 cilvēki.

Nezināmie uzbrucēji spridzekli iecirknī iemetuši no garāmbraucošas automašīnas.

Tikmēr Sīnaja pussalas ziemeļos islāmistu rīkotajos uzbrukumos otrdien nogalināts kāds policists un viena civilpersona.

Sīnaja pussalas ziemeļu daļa kļuvusi par atbalsta punktu īslāmistu kaujiniekiem, kuri savu pozīciju nostiprināšanai izmantojuši varas vakuumu, kas radās pēc 2011.gada sacelšanās, kurā tika gāzts ilggadējais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks.

Kaujinieki savu darbību īpaši aktivizējuši pēc 3.jūlija, kad gāzts tika arī pirmajās demokrātiskajās vēlēšanās ievēlētais prezidents Mursi.

Kopš tā laika uzbrukumi notiek gandrīz katru dienu, un tajos nogalināti vismaz 20 cilvēki.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais