Nīderlandes zinātnieki laboratorijā izaudzējuši mākslīgus muskuļu audus, vēsta laikraksts „The Times”.
Šūnas – pētnieki ņēma no dzīvas cūkas. Speciālisti izdalīja tā dēvētos mioblastus – šūnas, kuras daloties pārvēršas „parastās” muskuļu audu šūnās. Iegūto biomateriālu zinātnieki kultivēja speciālā barotnē, kā rezultātā izdevās iegūt muskuļu audu slāņus.
Zinātnieki turpina strādā pie tehnoloģijas, kura viņiem ļautu „uztrenēt” iegūto muskuļu lielumus.
Muskuļu audu izveides darbus finansēja Nīderlandes valdība un atbalstīja kompānijas, kuras ražo cīsiņus un citus produktus no apstrādātas gaļas. Likumi aizliedz zinātniekiem lietot uzturā pētījumu gaitā iegūtos produktus, tomēr darba autori uzskata, ka garšas ziņā mākslīgā gaļa neatpaliek no īstās.
Pētījumus turpināt jau ir aicinājuši veģetārieši un ekologi.
Par spīti acīmredzamiem ieguviem no mākslīgās gaļas ražošanas, šī prakse, ļoti iespējams, var radīt arī negatīvas sekas, kuras pagaidām nav apzinātas.