Lietuvas karavīru nometnē Afganistānā mēģina iekļūt protestētāji

Afganistānā pie Lietuvas vadītās Goras provinces atjaunošanas grupas nometnes Čagčarānā notikusi aptuveni stundu ilga vietējo iedzīvotāju protesta akcija, kurā piedalījušies pārsimt cilvēku, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Protestētāji pauduši neapmierinātību ar plānoto divpusējo līgumu starp Afganistānu un ASV, metot nometnes virzienā akmeņus un mēģinot iekļūt tās teritorijā. Kad karavīri likuši lietā "neletālas iedarbības nemieru apslāpēšanas līdzekļus", protestētāji atkāpušies un izklīduši. Provinces atjaunošanas grupas personāls incidentā nav cietis, norādīts paziņojumā.

Par notikušo informēta NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku Rietumu reģiona pavēlniecība. Situācijas uzraudzīšanai uz Čagčarānu atsūtīti divi iznīcinātāji. Uz incidentu reaģējuši arī vietējie drošības spēki. Notikuma vietā ieradušies Afganistānas policijas darbinieki, pilsētā patrulē Afganistānas armijas rota.

"Situācija stabilizējusies un tiek kontrolēta, tomēr mēs nezaudējam modrību un vajadzības gadījumā esam gatavi reaģēt," dokumentā citēts provinces atjaunošanas grupas militārā kontingenta komandieris pulkvedis Toms Masaitis.

Pēc viņa teiktā, karavīru attiecības ar vietējo varu ir konstruktīvas, provinces atjaunošanas grupas civilie dalībnieki un karavīri sadarbojas kopīgu projektu īstenošanā un šīs iniciatīvas atbalsta un tajās aktīvi iesaistās arī vietējie iedzīvotāji un kopienu līderi.

Jau ziņots, ka Lietuva apņēmusies līdz rudenim izvest savus karavīrus no Afganistānas Goras provinces, kur tā kopš 2005.gada vasaras vada provinces atjaunošanas grupu. Pašlaik šajā grupā dienē lietuviešu karavīru pēdējā, 17.maiņa.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais