Sīrijā džihādistu un kurdu sadursmēs nogalināti 29 cilvēki

Sīrijas ziemeļos džihādistu un kurdu kaujinieku sadursmēs pēdējo divu dienu laikā dzīvību zaudējuši vismaz 29 cilvēki, ceturtdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Vismaz 19 [džihādistu grupējuma] "Al Nusra" kaujinieki un desmit kurdi kopš vakardienas nogalināti ar naftas resursiem bagātajā Hasakas apvidū," pavēstīja SOHR.

Trešdien Sīrijas kurdu kaujinieki patriekuši džihādistu grupējumu "Al Nusra" un "Irākas un Levantes islāma valsts" karotājus no Rāselainas pilsētas un netālā robežpunkta.

Sadursmes kurdu kaujinieku un džihādistu starpā izraisījušās pēc tam, kad "Al Nusra" karotāji uzbrukuši kurdu kaujinieču konvojam, skaidroja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Pēc patriekšanas no Rāselainas džihādisti sākuši pilsētu apšaudīt ar raķetēm.

Viņi arī uzbrukuši vairākiem kurdu kontrolpunktiem, bet divos ciematos Hasakas provinces austrumdaļā kaujas turpinās joprojām.

Tostarp citviet Hasakā, kas ir vienīgā Sīrijas province ar kurdu vairākumu, kurdu karotāji kaujās izcīnījuši vairākas uzvaras, pārņemot savā kontrolē Sveidijas apvidu.

Kurdu minoritātes pozīcija Sīrijas konfliktā ne vienmēr ir skaidri definēta.

Kaut arī dažkārt kurdi sadarbojas ar nemiernieku kaujiniekiem, kurdi pamatā norobežojušies no konflikta un centušies panākt, ka kurdu apvidos nav nedz nemiernieku, nedz valdības armijas karotāju.

Viņu nostāja sadusmojusi daudzus nemierniekus, kas kurdiem pārmet, ka tie neatbalsta sacelšanos.

Tas, ka kurdi pieturas pie liberālākas islāma interpretācijas, kopienu padarījuši par ekstrēmāko nemiernieku grupējumu uzbrukumu mērķi.

Pēdējā laikā saasinājušās attiecības Sīrijas nemiernieku nometnes mērenākās daļas un tās radikālāko spārnu starpā.

Spriedze īpaši pieaugusi pēc tam, kad "Irākas un Levantes islāma valsts" karotāji pagājušajā nedēļā Latākijā pēc kopīgām sarunām nošāva vienu no augstākajiem Brīvās Sīrijas armijas komandieriem.

Britu raidsabiedrība BBC skaidroja, ka Sīrijā sācies pilsoņkarš pilsoņkara gaitā. Cīņas nemiernieku nometnes spārnu starpā notiek gan kaujas laupījuma, gan ideoloģijas dēļ.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku.