Ēģiptieši problēmās vaino ārzemniekus

Ēģipti ir pārņēmis ksenofobijas vilnis, kuru prasmīgi uztur pie varas esošajiem militāristiem simpatizējošie masu informācijas līdzekļi, norāda vācu radiostacijas Deutsche Welle interneta mājaslapa.

Situācijā, kad sabiedrība ir sašķelta, ienaidnieki tiek meklēti starp ārzemniekiem, un aizvien lielāku atbalstu gūst dažādas sazvērestības teorijas, saskaņā ar kurām ēģiptiešu likstās vainojami amerikāņi un briti, sīrieši vai palestīnieši.

«Pateicoties baumām, kas intensīvi tiek kultivētas laikrakstos un televīzijas kanālos, daudzi ēģiptieši sākuši uz ārzemniekiem lūkoties ne tikai ar aizdomām, bet arī vāji slēptu naidu,» norāda Deutsche Welle. Tiesa, šī attieksme pagaidām nav izplatījusies uz tādām kūrortpilsētām kā Šarmaššeihu vai Hurgadu, taču esot labi jūtama gan Kairā, gan Aleksandrijā, gan Portsuecā.

Par galvenajiem ienaidniekiem tradicionāli tiek uzskatīti amerikāņi – pat neraugoties uz to, ka šī valsts ik gadus piešķir Ēģiptei 1,5 miljardus dolāru lielu finansiālo palīdzību. Paradoksāli, bet amerikāņu karogi, prezidenta Baraka Obamas un ASV vēstnieces Annas Petersones ģīmetnes tiek zaimotas gan demonstrācijās, kuras rīko tā dēvētā liberālā opozīcija, gan islāmistu saietos, kuros tiek pieprasīta gāztā prezidenta Mohammeda Mursi atjaunošana amatā. «Reti kuram demonstrantam par ASV ir sakāms kas labs,» uzsver Deutsche Welle. Sevi par liberālu pasludinājusī līdzšinējā opozīcija uzskata, ka Vašingtona pēc Hosnī Mubaraka režīma gāšanas 2011. gadā nerīkojās pietiekami aktīvi, lai Ēģiptē pie varas nonāktu tieši liberāļi, un pieļāva, ka tā nonāk islāmistu Musulmaņu brālības rokās. Vēstniecei A. Petersonei tiek pārmesta koķetēšana ar M. Mursi režīmu, liberāļi norāda, ka ASV prezidenta administrācija sniegusi islāmistu valdībai visu iespējamo atbalstu. Šī iemesla dēļ organizācijas Tamarud dibinātājs Mahmūds Badrs, kurš mobilizēja milzīgas tautas masas

M. Mursi gāšanai, šīs nedēļas sākumā atteicies tikties ar ASV valsts sekretāra vietnieku Viljamu Bērnsu, kurš ieradies vizītē Kairā. «Pirmkārt, amerikāņiem ir jāatzīst jaunā Ēģiptes valdība un kārtība, kas valda valstī. Otrkārt, viņiem ir jāatvainojas par atbalstu, kuru viņi sniedza Musulmaņu brālībai un teroristiem. Tikai pēc tam mēs varētu domāt par šādu tikšanos,» sacījis M. Badrs.

Ne mazākas pretenzijas pret ASV ir Musulmaņu brālībai. «Militāro apvērsumu, kurā tika gāzts Mursi, organizēja amerikāņi. Mums ir neapgāžama informāciju par sarunām, kas notika pirms tā realizēšanas – tā liecina, ka visu izplānoja amerikāņi, bet ģenerālis Abdels Fatahs el Sisi bija tikai izpildītājs,» uzsvēris islāmistu grupējuma runasvīrs Farids Izmails. Lieki piebilst, ka līdz ar amerikāņiem, kuru vainu apliecinot arī tas, ka viņi nav nosodījuši M. Mursi gāšanu un atzinuši to par militāru puču, tiek vainoti viņu sabiedrotie Eiropā (pirmām kārtām Lielbritānija) un, protams, Izraēlā.

«Daudz nopietnākus apmērus pieņēmusi arī musināšana pret sīriešu un palestīniešu bēgļiem,» raksta Deutsche Welle. Pateicoties anonīmiem avotiem armijas un Ēģiptes drošības dienestos, vietējos laikrakstus pārpludinājušas ziņas, ka tieši sīrieši un palestīnieši bijuši tie, kuri protesta akciju laikā atklājuši uguni uz armijas karavīriem un tiem demonstrantiem, kuri pieprasīja M. Mursi atkāpšanos. «Pateicoties medijiem, šīs baumas strauji izplatās sabiedrībā, varam runāt par naida kampaņu pret palestīniešiem un sīriešiem,» norāda Deutsche Welle, atgādinot, ka, piemēram, bijušais Ēģiptes parlamenta deputāts Mostafa el Gindi aicinājis pieņemt likumu, kas sīriešiem un palestīniešiem aizliegtu brīvi pārvietoties pa Ēģipti, bet šī likuma pārkāpējus sodīt ar nāvi. «Lielākā daļa ēģiptiešu ir nacionālisti un dievina savu armiju. Daudzi no viņiem sliecas uzskatīt visus sīriešus par valsts ienaidniekiem, un tas cilvēkiem, kuri jau tāpat bijuši spiesti bēgt no pilsoņu kara, ir jauns pārbaudījums,» raksta Deutsche Welle. Vācu raidstacija atgādina, ka pāris dienas pēc M. Mursi gāšanas paklusām atcelts viņa valdīšanas laikā pieņemtais likums, kas bēgļiem no Sīrijas ļāva iebraukt Ēģiptē bez vīzām. Arī palestīnieši tagad Ēģiptē nav gaidīti viesi, jo tiek uzskatīts, ka tieši palestīniešu grupējums HAMĀS sniedzis palīdzību Musulmaņu brālībai un tā kaujinieki piedalījušies represijās gan pret liberālās opozīcijas pārstāvjiem, gan citu reliģiju piekritējiem Ēģiptē.

«Pašreizējais militāristu atbalstītais režīms ir ieguvējs no ksenofobijas kultivēšanas Ēģiptē,» raksta Deutsche Welle, norādot, ka šādā veidā tiek īstenoti divi mērķi. Pirmkārt, militāristi var sevi iztēlot par Ēģiptes glābējiem no ārzemniekiem, kuri vērpj savas sazvērestības. Otrkārt, tiek novērsta uzmanība no paša jaunā režīma izvērstajām represijām pret politiskajiem pretiniekiem.

Svarīgākais